Comitetul rus de ancheta vrea sa obtina mentinerea in detentie pe termen de trei luni a celor 30 de membri ai echipajului unei nave a Greenpeace, detinuti dupa o actiune pe o platforma petroliera, a anuntat vineri organizatia neguvernamentala, denuntand o "parodie de justitie", relateaza AFP.

Marion Cotillard, incarcerata in semn de sustinere a activistilor GreenpeaceFoto: Agerpres/AP

Cei 30 de activisti ai Greenpeace au fost deja transferati de la Murmansk catre Sankt-Petersburg. Initial, ei au fost inculpati pentru "piraterie", infractiune care prevede o pedeapsa de pana la 15 ani de inchisoare, apoi pentru "huliganism", pasibil cu sapte ani de inchisoare, citeaza Mediafax.

"Comiterul (rus) de ancheta a anuntat ca va cere prelungirea cu trei luni a termenului de detentie provizorie pentru cei 30 de activisti ai Greenpeace", a anuntat ONG-ul.

"Aceasta cerere va fi examinata saptamana viitoare in cadrul unei audieri, la Sankt Petersburg", sustine Greenpeace.

Aceasta informatie nu a putut fi confirmata de catre Comitetul de ancheta.

Mai multe celebritati si-au declarat sustinerea pentru activisti si au cerut eliberarea lor, intre acestia actrita franceza Marion Cotillard, Paul McCartney (care i-a scris presedintelui Vladimir Putin) si Madonna.

"Aceste 30 de persoane sunt detinute in Rusia pentru organizarea unei manifestatii pasnice in Oceanul Arctic! Vreau sa va faceti auziti. Aduceti-i acasa!", le-a cerut Madonna fanilor intr-un mesaj postat de Greenpeace pe Twitter.

Marion Cotillard a luat parte la un protest organizat de Greenpeace, vineri, in apropierea Muzeului Luvru din Paris, artista cerand eliberarea celor 30 de activisti ai organizatiei ecologiste. Acestia s-au inchis intr-o cusca amplasata langa muzeu.

In timpul protestului, actrita a tinut in maini o pancarta pe care era scris mesajul "I am a climate defender" (Sunt un aparator al climei, n.r.) si i-a laudat pe toti cei care "au curajul sa apere planeta".

Marion Cotillard si ceilalti activisti ai Greenpeace au protestat in liniste. Protestatarii au afisat si imagini de mari dimensiuni cu activistii retinuti in Rusia, pe care erau scrise numele acestora, dar si cuvantul "Free" (liber, n.r.).

Ulterior, actrita a spus ca incarcerarea activistilor Greenpeace in Rusia este "absurda si nebuneasca".

Potrivit ONG-ului, "comitetul de ancheta 'investigheaza' in decursul a doua luni o infractiune inexistenta, in timp ce motivele si detaliile actiunii desfasurate pe platforma (petroliera) Prirazlomnaia nu sunt un secret pentru nimeni, ele au fost expuse in comunicatele de presa si inregistrarile video publicate de Greenpeace".

Acest proces este "o farsa, o parodie de justitie", a apreciat Greenpeace.

Cei 30 de membri ai echipajului navei Arctic Sunrise a Greenpeace, originari din 18 tari diferite, au fost retinuti in septembrie si plasati in arest preventiv la Murmansk, in nord-vestul Rusiei, dupa ce cativa dintre ei au desfasurat o actiune pe o platforma a Gazprom din Marea Barents pentru a denunta riscurile ecologice legate de extractia de petrol in aceasta zona.