Un membru marcant al Senatului SUA si un oficial de la Departamentul de Stat au denuntat presiunile exercitate de Rusia asupra statelor foste sovietice care incearca sa se apropie de UE, criticand interdictia privind importurile de vinuri din Republica Moldova, relateaza Radio Free Europe/Radio Liberty, citat de Mediafax.

"Ucraina, Republica Moldova, Armenia, Azerbaidjan, Georgia si Belarus trebuie sa fie libere sa isi aleaga viitorul. (...) Din nefericire, (...) Rusia a exercitat presiuni considerabile asupra tuturor statelor din Parteneriatul Estic pentru a le descuraja sa consolideze relatiile cu Uniunea Europeana. Am asistat la interzicerea importurilor de vinuri din R.Moldova, la interzicerea ciocolatei din Ucraina, a fertilizatorilor din Belarus, iar lista continua", a declarat Chris Murphy, presedintele Subcomisiei pentru Afaceri Europene din Senatul SUA.

In cursul audierii in Senatul SUA, Victoria Nuland, subsecretar de Stat american pentru Afaceri Europene, a notat ca Ucraina, R.Moldova si Georgia au depus eforturi intense pentru a se apropia de UE, in pofida presiunilor exercitate de Rusia.

"Ucraina, Republica Moldova si Georgia au depus eforturi intense pentru aducerea structurilor judiciare si a celor de aplicare a legilor aproape de standardele UE si pentru a pregati sistemele politice, economice si energetice pentru o mai mare integrare europeana", a explicat Nuland.

"Ucraina a adoptat peste 12 masuri pentru armonizarea cu standardele europene, in timp ce Georgia si R.Moldova indeplinesc criteriile necesare semnarii acordurilor de asociere. Insa Rusia a depus din greu eforturi pentru contracararea acestor actiuni, exercitand presiuni asupra economiilor acestor tari prin impunerea de restrictii comerciale", a amintit Nuland, apreciind ca R.Moldova si Georgia indeplinesc conditiile dure pentru a primi un raspuns favorabil la Vilnius.

"Insa Ucraina mai are multe de facut", a precizat Nuland, in contextul in care Ucraina este supusa presiunilor pentru adoptarea unei legi care sa permita tratarea in strainatate a Iuliei Timosenko, aflata in detentie.