Imparatul Akihito si imparateasca Michiko nu vor fi, la decesul lor, inmormantati separat, ca predecesorii lor, ci vor fi incinerati, pentru a reduce povara fiscala asupra contribuabililor, potrivit Agentiei Casei Imperiale citata de presa nipona, scrie AFP.

Incinerararea este in prezent o practica curenta in arhipelag, dar ultima incinerare a unui imparat japonez a avut loc in 1617.

Imparatul Akihito si imparateasa Michiko, casatoriti de 54 de ani, s-au distins intotdeauna, prin diverse aspecte, de stramosii lor, alegand sa se apropie mai mult de simpli cetateni. Acestia au decis, spre exemplu, sa se ocupe chiar ei de cei trei copii ai lor.

Ramasitele lui Akihito si Michiko vor fi depuse in acelasi mormant, in timp ce tatal sau, Hirohito (denumit si Showa), decedat in 1989, precum si bunicul saul, Taisho, decedat in 1926, sunt inhumati in morminte separate de cele ale sotiilor lor.

Presa nipona a scris in mai multe randuri despre ingrijorarea lui Akihito legata de spatiul disponibil in situl consacrat gazduirii ramasitelor imparatilor si imparateselor Japoniei, la Hachioji, in vestul capitalei Tokyo.

Prin incinerare, mormantul celor doi va ocupa un spatiu cu 20% mai mic decat cel al parintilor imparatului. In plus, cei doi nu doresc ca funeraliile lor sa reprezinte o sarcina prea mare pentru populatie.

Dinastia imparatilor niponi este cea mai veche din lume.

Succesiunea la tron se face pe linie paterna, dar dezbaterea legata de o reforma revine in mod regulat, din cauza absentei baietilor in familia regala.

Akihito are doi fii, iar cel mai mare, Naruhito (53 de ani), ar trebui sa-i urmeze la tron, insa doar fratele sau mai tanar, Akishino (48 de ani la finele acestei luni), are un baiat, Hisahito (7 ani).