China va relaxa politica stricta de control al nasterilor, denumita 'copilul unic' si care a fost impusa in 1979, a anuntat vineri agentia oficiala de presa China Noua, preluata de AFP.

Astfel, cuplurile in care un membru este copil unic vor avea dreptul sa aiba doi copii, a precizat Xinhua, evocand o "reforma majora", anuntata la patru zile de la finalul unei importante reuniuni a Partidului Comunist Chinez (PCC).

In prezent, legea nu autorizeaza decat un singur copil pe familie, dar exista exceptii pentru cuplurile in care cei doi membri sunt copii unici.

"Politica nasterilor va fi ajustata si imbunatatita progresiv pentru a promova 'cresterea echilibrata pe termen lung a populatiei Chinei'", a scris Xinhua, referindu-se pa o decizie a liderilor PCC adoptata in aceasta saptamana.

In ciuda apelurilor in crestere continua de relaxare a regulilor stricte privind planning-ul familial, liderii comunisti au sustinut pana in prezent de maniera constanta ca politica unicului copil ramane necesara si ca o dezvoltare demografica excesiva ar ameninta cresterea economica a tarii.