Vicepremierul britanic Nick Clegg a declarat pentru postul de radio LBC ca imigrantii romi trebuie sa respecte stilul de viata din Marea Britanie, potrivit the Telegraph. Oficialul britanic a adaugat ca intelege tensiunile locale in conditiile in care grupurile de imigranti romi au un comportament care este perceput de unii oameni drept "intimidant" sau "jignitor".

Nick CleggFoto: Reuters

"Exista o dilema reala (…) atunci cand o comunitate vine intr-o parte a tarii si se comporta intr-un mod pe care oamenii il considera dificil de acceptat, se comporta intr-un mod pe care oamenii il considera uneori intimidant, jignitor, cred ca este corect sa spunem ca (…) daca vrei sa vii si sa traiesti aici, si vii cu o familie aici, trebuie sa fii receptiv la felul in care se traieste in aceasta tara", a declarat vicepremierul britanic.

Precizarile liderului britanic vin ca raspuns la declaratiile parlamentarului David Blunkett, care a avertizat ca tensiunile dintre localnicii din zona Page Hall din Sheffield (South Yorkshire) si un grup de imigranti romi originari din Slovacia care s-a stabilit in regiune ar putea da nastere unor tulburari sociale violente. Totodata, Blunkett a acuzat guvernantii de la Londra ca "isi ingroapa capul in nisip" in ceea ce priveste problema comunitatilor rome din Marea Britanie, o problema care se acutizeaza.

"Trebuie sa ne schimbam comportamentul si cultura comunitatilor care vin, comunitatile rome, pentru ca, in caz contrar, va avea loc o explozie. Stim cu totii acest lucru", a declarat parlamentarul britanic pentru BBC.