Primul proces impotriva unui sef de stat in Germania a inceput joi, la Hanovra, unde fostul presedinte Christian Wulff trebuie sa se apere de acuzatiile de trafic de influenta dupa ce a acceptat de la un prieten un cadou in valoare de 700 de euro, scrie AFP.

Christian WulffFoto: Agerpres

O multime de ziaristi l-a asteptat pe fostul sef de stat in fata palatului de justitie pentru acest proces, care a demarat cu o ampla polemica la finele lui 2011, dar care s-a dezumflat pe parcurs in plan juridic.

"Nu este o zi usoara. Sper sa inlatur ultima acuzatie care ramane" impotriva mea, a spus Wulff, in varsta de 54 de ani.

Acesta risca o pedeapsa de trei ani de inchisoare.

Scandalul Christian Wulff a pornit de la informatii de presa legate de un imprumut in conditii foarte favorabile acordat pentru cumpararea unui bun imobiliar in momentul in care era presedinte de land, in 2003 - 2010.

HotNews.ro scria, atunci, ca, potrivit variantei oficiale, Wulff ar fi primit un credit de peste 500.000 de euro de la Edith Geerkens, sotia unui om de afaceri. Banii ar fi provenit insa cu adevarat de la Egon Geerkens. Creditul destinat cumpararii vilei personale a familiei Wulff a fost obtinut "de la BW-Bank in conditii suspect de avantajoase, printr-o constructie financiara extrem de complexa". Cu acest credit urma sa fie acoperit cel initial, dobandit de la Geerkens.

Ulterior, dezvaluirile s-au multiplicat, fiind vorba despre privilegii si alte cadouri pe care le-ar fi primit.

Dupa ce a rezistat mult timp in fata furtunii mediatice, Christian Wulff a demisionat in februarie 2012, cand parchetul din Hanovra i-a ridicat imunitatea.

Dar, dupa un an si jumatate de anchete minutioase, singura acuzatie care a ramas impotriva sa a fost "trafic de influenta", pentru o factura de hotel si o vizita la Festivalul Berii din Munchen, in 2008, achitate de un foarte bogat prieten al acestuia, producatorul de cinema David Gronewold. Valoarea era de circa 700 de euro.

In schimbul acestui cadou, Wulff ar fi intervenit in favoarea lui Groenewold pentru o licitatie la Siemens.

Suma poate parea derizorie. O serie de aparatori ai fostului presedinte denunta o inversunare impotriva celui care a fost considerat, inainte de a fi presedinte, o stea in urcare a partidului conservator condus de Angela Merkel si chiar unul dintre potentialii ei succesori.

Justitia germana a prevazut 22 de zile de audieri, pana in aprilie 2014, in care 46 de martori vor fi chemati sa depuna marturie.

De notat ca procesul are loc la dorinta lui Wulff, convins ca isi va dovedi nevinovatia si isi va spala, in acest fel, onoarea. Acesta a refuzat o intelegere amiabila propusa de justitia germana, prin care isi recunostea vina si platea o amenda de 20.000 de euro.

De-abia inceput, procesul a fost insa suspendat, la cererea unui avocat al apararii, care a apreciat ca exista prea putine locuri rezervate ziaristilor in sala de audieri.