Democrata Hillary Clinton este la egalitate in cursa pentru Casa Alba din 2016 cu republicanul Chris Christie, aflandu-se cu mult inaintea altor candidati mai putin cunoscuti, conform unui sondaj publicat miercuri in Statele Unite, potrivit Mediafax.

Daca alegerile prezidentiale din noiembrie 2016 ar avea loc astazi, fosta lidera a diplomatiei lui Barack Obama ar obtine 42 la suta din voturi fata de 43 la suta pentru Chris Christie, popularul guvernator republican al New Jersey (est) reales in postul sau la inceputul lui noiembrie, conform institutului de sondaje al Universitatii Quinnipiac, o diferenta neglijabila din punct de vedere statistic (marja de eroare de 1,9 puncte, cu un esantion de 2.545 de persoane intervievate).

In fata altor trei republicani, senatorii Rand Paul si Ted Cruz, si reprezentatul Paul Ryan, fost partener de campanie al lui Mitt Romney in 2012, Hillary Clinton ar castiga detasat cu 9 pana la 15 puncte in avans.

Hillary Clinton a parasit guvernul american in februarie si s-a consacrat unor interventii remunerate si Fundatiei Clinton, alaturi de sotul sau Bill si fiica Chelsea.

Democrata va avea 69 de ani in 2016. Ea nu a spus daca va candida la Casa Alba, insa a fost la un pas de castigarea nominalizarii partidului sau in 2008 in confruntarea cu Barack Obama.

Un alt sondaj realizat pentru NBC News si publicat marti ii acorda lui Hillary Clinton zece puncte in avans fata de Chris Christie (44 la suta fata de 34 la suta, marja de eroare 3,6 puncte, 1.003 persoane interogate).

In acest stadiu, cu trei ani inainte de alegeri, sondajele dau doar un indiciu in ceea ce priveste notorietatea si popularitatea eventualilor candidati la functia suprema. dintre care niciunul nu si anuntat oficial candidatura.

Majoritatea vor trebui sa astepte cel putin pana dupa alegerile legislative de la jumatatea mandatului, in noiembrie 2014, pentru a isi dezvalui intentiile.