Un grup de activisti din miscarea Occupy Wall Street a cumparat datorii ale unor americani in valoare de 15 milioane de dolari, in cadrul proiectului The Rolling Jubilee, care isi propune sa elibereze oamenii de aceste credite, scrie The Independent.

HotNews.roFoto: Hotnews

Acest grup de oameni cumpara datorii personale ale oamenilor la preturi foarte reduse, cu scopul de a le anula.

Acestia au cheltuit 400.000 de dolari pentru a achizitiona datorii de 14.734.569,87 dolari, cea mai mare parte acumulate ca urmare a costurilor de asigurari medicale.

Grupul spune ca proiectul urmareste sa sublinieze "nedreptatea de a fi nevoit sa te indatorezi pentru nevoi elementare care ar trebui oferite gratuit, precum educatie si sanatate".

"Consideram ca aceste datorii nu ar fi trebuit in primul rand sa existe niciodata", spune Thomas Gokey, unul dintre organizatorii Strike Debt.

"Cand am lansat proiectul in urma cu un an, am promis public ca vrem sa anulam cel putin 20 de dolari datorii pentru fiecare dolar colectat. Am depasit deja ce ne-am propus".

Acesta a precizat ca 62% dintre falimentele personale din America sunt legate de costuri medicale.

In total, grupul a reusit sa anuleze datoriile a 2.683 de oameni din 45 de state din America si Puerto Rico, cu valori mergand de la "50 de dolari la peste 200.000".

Rolling Jubilee a reusit sa cumpere datoriile atat de ieftin din cauza "pietei secundare a datoriilor", unde datoriile persoanelor care nu si-au platit creditele sunt vandute de la o firma la alta.

Gokey este constient ca Rolling Jubilee nu este o solutie la criza datoriilor, dar arunca lumina asupra modului in care functioneaza datoriile si a felului in care "o bucata din viata cuiva este cumparata si vanduta ca o marfa, totul pentru a imbogati investitorii".

"Scopul final este de a construi o miscare a debitorilor capabila sa reziste la aceasta extractie a bogatiei prin intermediul unei rezistente creative si non-rezistente".