Casa Alba a avertizat marti Congresul american ca votarea unor sanctiuni suplimentare impotriva Iranului ar compromite orice solutie diplomatica legata de programul nuclear al Teheranului si risca sa provoace chiar un razboi, scrie AFP.

Acest avertisment extrem de serios al presedintiei la adresa parlamentarilor care doresc sa inaspreasca masurile punitive impotriva Iranului vin dupa esecul, in 9 noiembrie, la Geneva, al negocierilor dintre Teheran si Grupul 5+1 (Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Rusia, China si Germania). Toate aceste tari vor reveni in orasul elvetian incepand cu 20 noiembrie in incercarea de a incheia un acord provizoriu care sa stopeze controversatul program nuclear.

"Americanii nu doresc un mars inainte spre razboi", a afirmat purtatorul de cuvant al Casei Albe Jay Carney, lasand astfel inca o data sa se inteleaga ca presedintele Barack Obama refuza orice noua aventura militara a Statelor Unite in Orientul Mijlociu.

Acesta a reafirmat ca "americanii doresc o solutie pasnica care sa sa impiedice Iranul sa detina arma nucleara".

"Alternativa ar fi actiunea militara", a subliniat acesta.

Pe langa sanctiunile internationale, Congresul american a elaborat, de-a lungul anilor, un arsenal legislativ in incercarea de a incetini programul nuclear iranian. In schimbul concesiilor de la Genava, Iranul spera la o relaxare "limitata si reversibila" a anumitor sanctiuni. Este vorba in special de inghetarea averilor in bancile din afara Statelor Unite, in valoare de zeci de miliarde de dolari.

Dar dorinta administratiei Obama de a relaxa presiunea asupra Teheranului nu este privita cu ochi buni de alesii americani, fie ca este vorba despre democrati sau de republicani, iar unii dintre ei pregatesc chiar o inasprire a sanctiunilor.

Camera Reprezentantilor, cu majoritate republicana, a votat deja un text in acest sens, in timp ce Senatul, dominat de democrati, a ascultat apelul la temporizare al guvernului, pentru a oferi mai mult timp diplomatiei.

Dar presedintele democrat al puterniciei comisii pentru Afaceri externe a Senatului, Robert Menendez, a scris in cotidianul USA Today ca noi garantii ar constitui "o polita de asigurare necesare" pentru a garanta faptul ca Teheranul negociaza cu buna credinta. Acesta a criticat "lista de inselatorii a Iranului" intr-un deceniu de negocieri despre programul sau nuclear.

Colegul sau republican de la comisia bancara din Senat Mike Crapo cere si el un avans mai rapid in Congres in adoptarea de noi sanctiuni.

Analistii sunt insa foarte critici fata de aceasta linie dura, apreciind ca Congresul risca sa torpileze negocierile diplomatice.

Astfel, Trita Parsi, presedintele think-tank-ului National Iranian American Council, se teme ca presedintele iranian Hassan Rohani nu va putea mentine mult timp pozitia de deschidere fata de comunitatea internationala.