Francezul Joseph Daul, actualul presedinte al grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, a fost ales marti seful dreptei europene, scrie AFP.

Daul, in varsta de 66 de ani, a fost ales cu 112 voturi pentru dintr-un total de 124, la capatul unei reuniuni a PPE care a avut loc la Bruxelles. El va prelua astfel functia detinuta de fostul premier belgian Wilfried Martens, decedat in 9 octombrie.

"Este o mare onoare sa primesc acest mandat precum si increderea reprezentantilor partidelor membre, ale asociatiilor si grupurilor politice, pentru a conduce partidul, in zorii unor importante scadente precum alegerile europene din mai", a afirmat Daul.

PPE isi va alege candidatul pentru a-i succeda lui Jose Manuel Barroso in fruntea Comisiei Europene in congresul de la Dublin, in 6 si 7 martie 2014, a precizat Daul.

Socialistii si social-democratii europeni si-au ales deja pretendentul la conducerea Comisiei, in persoana lui Martin Schulz, actualul presedinte al Parlamentului European.

PPE, de centru dreapta, este cel mai mai grup politic la nivel european, fiind format din 73 de partide din 39 de tari. Printre membrii sai figureaza presedintele Comisiei si Consiliului, Barroso si Herman Van Rompuy, 13 sefi de stat si de guvern, printre care cancelarul german Angela Markel, 13 membri ai Comisiei Europene. PPE este cel mai mare grup politic din cadrul Parlamentului European, dar nu dispune de o majoritate absoluta.