Starea de catastrofa nationala a fost declarata, iar amploarea pagubelor se contureaza putin cate putin, la patru zile de la trecerea lui Haiyan, care autoritatile se tem ca ar fi provocat moartea a mii de persoane, potrivit Mediafax. Vantul a depasit 300 de kilometri pe ora, iar o succesiune de valuri gigantice a devastat zone intregi, in special pe insulele Leyte si Samar.

Natiunile Unite au afirmat luni ca este posibil un bilant de peste 10.000 de morti doar in orasul Tacloban si a prevenit ca trebuie "asteptat ce e mai rau" de la bilantul definitiv. ONU a transmis initial un bilant estimativ de 10.000 de morti in total.

"Totul este distrus", a descris pur si simplu generalul american Paul Kennedy, sosit luni pe insula Leyte cu aproimativ 90 de puscasi marini si doua avioane C-130 pline cu provizii si materiale, avangarda unui ajutor american care ar trebui sa includa in jur de 15 aparate, printre care MV-22 Osprey, aparate hibride care permit decolarea la fel ca un elicopter si pot astfel atinge zone greu accesibile. Pentagonul a ordonat de asemenea portavionului George-Washington si altor nave americane sa se indrepte spre Filipine pentru a acorda asistenta. Portavionul, care "transporta 5.000 de militari si peste 80 de aeronave se afla in prezent la Hong Kong".

Aceasta nava va fi insotita de doua crucisatoare, USS Antietam si USS Cowpens, si un distrugator, USS Mustin, echipate cu elicoptere.

Acestea se vor intalni in zona cu un alt distrugator, USS Lassen, si o nava de aprovizionare, USNS Charles-Drew, care sunt deja pe drum.

Alti 90 de militari americani au parasit luni baza Marinei de la Futenma, pe insula Okinawa (Japonia) cu destinatia zonelor sinistrate.

Washingtonul a anuntat de asemenea deblocarea unui ajutor umanitar in valoare de 20 de milioane de dolari.

Marea Britanie va trimite la randul ei un distrugator si un avion de transport militar pentru a participa la operatiunile de salvare, a anuntat luni premierul britanic David Cameron. Londra va debloca de asemenea 10 milioane de lire (12 milioane de euro) ca ajutor, a adaugat el.