Bilantul unuia dintre cele mai violente taifunuri care a afectat uscatul s-a agravat brusc, duminica, autoritatile filipineze evocand de acum peste 10.000 de morti si 2.000 de disparuti, ceea ce face din Haiyan catastrofa naturala cu cele mai multe victime din istoria recenta a tarii, informeaza Mediafax. Comisia Europeana (CE) a anuntat ca va acorda autoritatilor din Filipine suma de 3 milioane de euro pentru a ajuta statul asiatic sa faca fata ravagiilor provocate de taifunul Haiyan, transmite AFP. Statele Unite au anuntat si ele samabata ca vor furniza elicoptere, avioane, nave si echipamente de cautare si salvare ca urmare a unei solicitari a autoritatilor filipineze.

Urmarile taifunului Haiyan in FilipineFoto: Captura YouTube

Doua insule din centrul arhipelagului, care s-au aflat pe traiectoria taifunului Haiyan in momentul in care acesta a ajuns pe uscat, vineri dimineata, sunt deosebit de afectate: autoritatile se tem de 10.000 de morti in Leyte si au confirmat 300 de decese in Samar, un bilant care ar putea creste deoarece 2.000 de locuitori sunt dati disparuti.

Dupa ce a devastat Filipine, Haiyan se indreapta spre Vietnam, unde urmeaza sa ajunga luni dimineata. Taifunul a scazut insa in intensitate deasupra Marii Chinei de Sud si ar putea retrograda la nivelul 1 inainte de a atinge coasta de nord a tarii.

Hanoi a desfasurat insa una dintre cele mai importante operatiuni de evacuare din istorie, potrivit presei oficiale.

Circa 600.000 de locuitori din zonele cele mai vulnerabile au fost mutati in adaposturi situate in zonele inalte. Dintre acestia, 200.000 au primit permisiunea de a se intoarce acasa din cauza schimbarii traiectoriei taifunului.

In Filipine, un oficial de rang inalt din cadrul politiei din Tacloban, unul dintre orasele cele mai afectat, a evocat un bilant de 10.000 de morti in Leyte. "Am avut o reuniune cu guvernatorul noaptea trecuta, si bazandu-ne pe estimarile Guvernului, sunt 10.000 de victime", a declarat Elmer Soria.

In Samar, 300 de persoane au fost confirmate decedate in oraselul Basey, iar 2.000 sunt date disparute in toata insula, a declarat Leo Dacaynos, membru al consiliului de gestionare a catastrofelor, pentru postul de radio DZBB.

Case rase din temelii, stalpi de electricitate smulsi, masini rasturnate si supravietuitori inspaimantati pe strazi: dupa trecerea taifunului Haiyan, insotit de valuri de mai multi metri inaltime si rafale de vant cu intensificari de pana a 315 kilometri pe ora, peisajul evoca pentru unii distrugeri similare cu cele provocate de tsunami din Asia din decembrie 2004.

"Sunt distrugeri masive (...) Ultima data cand am vazut ceva de o asemenea amploare a fost dupa tsunami din Oceanul Indian", care s-a soldat cu 220.000 de morti, a declarat la Tacloban Sebastian Rhodes Stampa, seful echipei ONU care se ocupa de gestionarea dezastrelor.

Mai multe provincii au fost traversate de furtuna pe un front de 600 de kilometri si numeroase localitati erau rupte de lume duminica.

Ingrijorarea era vizibila in special in ceea ce priveste soarta a 40.000 de locuitori din Guiuan, in Samar, punctul de intrare al taifunului in aceasta tara, vineri. Pentru moment nu s-a putut stabili niciun contact.

In fata amplorii catastrofei, mai multe tari si-au oferit ajutorul. Statele Unite vor furniza elicoptere, avioane, nave si echipamente destinate cautarii si salvarii, dupa o cerere din partea Filipinelor, a anuntat secretarul Apararii, Chuck Hagels.

Australia si Noua Zeelanda au acordat, duminica, un ajutor de aproape jumatate de milion de dolari americani (370.000 de euro), alocati Crucii Rosii din arhipelag.

La randul sau, PAM (Programul Alimentar Mondial), o agentie a ONU, este pe cale sa organizeze transferul a 40 de tone de ajutor alimentar. UNICEF, agentia ONU pentru copii, a pregatit deja 60 de tone de materiale pentru sanatate si supravietuire care vor pleca de la unul dintre centrele sale logistice din Copenhaga si ar urma sa ajunga in Filipine marti.

Comisia Europeana "a trimis deja o echipa pentru a asista autoritatile", a anuntat presedintele sau, Jose Manuel Barroso. Duminica, CE a anuntat deblocarea a 3 milioane de euro pentru a ajuta filipinezii sa faca fata ravagiilor cauzate de taifun.

Aceste fonduri "vor acoperi nevoile cele mai urgente din zonele cele mai afectate" de taifun, din centrul arhipelagului, a precizat Comisia intr-un comunicat.

Papa Francisc le-a cerut catolicilor sa se roage pentru victime, intr-un mesaj publicat pe Twitter, iar secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, s-a declarat "profund intristat de amploarea pierderilor umane".

In fiecare an, arhipelagul filipinez este traversat de aproximativ 20 de furtuni puternice sau taifunuri, in perioada iunie-octombrie. Arhipelagul este prima zona de uscat pe care o intalnesc furtunile ce se formeaza in Pacific.

Daca bilantul de 10.000 de morti se verifica, Haiyan va fi catastrofa naturala cea mai grava din istoria recenta a Filipinelor. Precedenta catastrofa dateaza din 1976, cand un seism si un tsunami au provocat moartea a 5.000-8.000 de persoane in Mindanao, o insula din sudul tarii.