Statele Unite trebuie sa isi revizuiasca politica fata de Cuba, a declarat vineri seara presedintele american Barack Obama, dupa mai mult de o jumatate de secol de embargou economic impus de Casa Alba statului comunist insular, transmite AFP.

Barack ObamaFoto: Agerpres/AP

Liberalizarea politica in Cuba va fi treaba militantilor, dar Statele Unite pot contribui la acest efort prin intermediul unui ajutor "creativ" si "atent gandit", a afirmat presedintele Obama in timpul unei actiuni de strangere de fonduri organizate la Miami (statul Florida) de un important om de afaceri cubanez, cunoscut opozant al regimului de la Havana.

"Trebuie sa ne reactualizam politica", a declarat Obama la resedinta omului de afaceri Mas Santos, care conduce lobby-ul gruparii anti-Castro, la Fondation nationale cubano-americaine (FNCA).

"Sa nu uitam ca atunci cand Fidel Castro a ajuns la putere, eu tocmai venisem pe lume. Ar fi nerealist sa credem ca masurile luate in anul 1961 mai pot fi eficiente astazi, in era internetului si a Google", a subliniat Obama.

Washington a rupt relatiile diplomatice cu Havana in 1961, la doi ani dupa ce Fidel Castro a preluat puterea in Cuba si a nationalizat activele detinute de societatile americane. In 1962 administratia Kennedy a impus un embargou Cubei.

Adresandu-se afaceristului cubanez, presedintele american a declarat: "Intrucat suntem din aceeasi generatie, amandoi intelegem ca obiectivele noastre vor fi intotdeauna aceleasi. Din acest motiv, trebuie sa cautam in permanenta noi mecanisme si noi instrumente pentru a servi aceste obiective la care tinem foarte mult".

La FNCA a fost fondata de catre Jorge Mas Canosa, tatal lui Jorge Mas Santos. Acesta din urma a preluat conducerea organizatiei dupa moartea tatalui sau in 1997. Puternicul grup de lobby sustine oameni politici care favorizeaza politicile de ostracizare a regimului comunist. Jorge Mas Cantos a fost un apropiat al lui Ronald Reagan si a fost primit la Casa Alba in anii '80. Fiul sau, un om de afaceri care a facut avere in domeniul telecomunicatiilor, l-a sustinut pe Barack Obama in 2008 si 2012.

De cand Barack Obama a ajuns la Casa Alba, cubanezilor stabiliti in Statele Unite li s-a permis sa trimita bani in tara lor, pe care pot de asemenea sa o viziteze mai usor.