Un grup de experti internationali a eliminat ipoteza otravirii poetului chilian Pablo Neruda, castigator al Premiului Nobel pentru Literatura, care, potrivit versiunii oficiale, a murit de cancer la cateva zile dupa lovitura de stat care l-a adus pe Augusto Pinochet la putere, informeaza AFP. Desi testele medico-legale au confirmat ca un cancer al prostatei a fost cauza mortii, dosarul ramane deschis.

Pablo Neruda in 21 octombrie 1971Foto: Agerpres/AP

"Nu am gasit elemente chimice semnificative care sa poata fi legate de moartea lui Pablo Neruda", a declarat Patricio Bustos, director al Serviciului medico-legal (SML) din Chile, care a facut publice concluziile analizei biochimice a esantioanelor osoase ale poetului.

"Diferite tehnici complementare au confirmat prezenta metastazelor in diverse segmente ale scheletului, care corespund bolii pentru care era tratat dl. Pablo Neruda", a precizatPatricio Bustos in cadrul unei conferinte de presa.

Analizele realizate la universitati spaniole si americane "nu au permis descoperirea unor cauze nenaturale ale moartii lui Pablo Neruda", a adaugat expertul.

Cu toate acestea, judecatorul Mario Carroza, insarcinat cu ancheta medico-legala care incearca sa clarifice cauzele mortii lui Neruda, se opune inchiderii dosarului, precizand ca nu este in masura sa afirma daca poetul a fost asasinat sau nu.

"Nu, in acest moment, nu. Niciodata un judecator nu ia o decizie categorica fara sa fie in posesia tuturor elementelor, iar deocamdata nu stim daca le avem sau nu", a declarat judecatorul in fata presei.

La randul sau, Francisco Etxeberria, expertul spaniol care a participat la exumarea ramasitelor a doi mari prieteni de ai lui pablo Neruda - poetul spaniol Federico Garcia Lorca, ucis la inceputul Razboiului Civil Spaniol, si presedintele chilian Salvador Allende, indepartat in urma loviturii de stat - a dat asigurari ca testele sunt in concordanta cu "ceea ce este tehnic posibil" sa se faca la 40 de ani de la deces.

Rodolfo Reyes, nepotul lui Pablo Neruda, s-a declarat multumit de rezultatul testelor insa nu a exclus posibilitatea ca familia sa ceara noi teste.

Ancheta a urmarit sa afle daca Pablo Neruda a murit de cancer la prostata pe 23 septembrie 1973, cum scrie in certificatul de deces, sau dupa o misterioasa injectie facuta inainte de plecarea sa in Mexic, unde intentiona sa se exileze pentru a conduce opozitia la regimul lui Pinochet, cum afirma soferul poetului din acea perioada, Manuel Araya.

Dupa o lunga batalie judiciara, ramasitele pamantesti ale lui Neruda au fost exhumate in luna aprilie de la Isla Negra, zona de coasta in centrul statului Chile unde locuia poetul si unde a fost inmormantat.

Potrivit versiunii oficiale a regimului militar, Pablo Neruda a murit de cancer la prostata pe 23 septembrie 1973, la 12 zile dupa puciul generalului Pinochet impotriva presedintelui socialist Salvador Allende, bun prieten al scriitorului.

In 2011, autoritatile chiliene au inceput sa investigheze acuzatiile facute de fostul sau sofer si asistent personal, Manuel Araya. Acesta sustine ca Neruda l-a sunat din spital si i-a spus ca se simte rau dupa o injectie facuta in stomac.

Acuzatiile sunt sustinute de Partidul Comunist din Chile, care afirma ca Pablo Neruda nu a prezentat simptomele asociate cancerului avansat de care se presupune ca ar fi murit.