Parlamentul ucrainean a esuat in vineri sa voteze un text care sa-i permita Iuliei Timoshenko, aflata in prezent in puscarie, sa fie tratata in strainatate, un vot care ar fi permis inlaturarea unui ultim obstacol in calea semnarii acordului de asociere cu Uniunea Europeana, prevazuta la finele lui noiembrie, scrie AFP.

Cazul fostului premier ucrainean, care ispaseste o pedeapsa de 7 ani de inchisoare pentru abuz de putere, este in centrul negocierilor cu UE, care solicita eliberarea sa, in conditiile in care Kievul spera sa semneze acest acord la summitul pentru Parteneriatul estic din 28-29 noiembrie, la Vilnius.

Partidul presedintelui Viktor Ianukovici si opozitia nu au reusit sa se puna de acord asupra unui text care ar fi permis detinutilor precum Timoshenko, care sufera de hernii discale, sa mearga in strainatate pentru a primi ingrijiri medicale.

Presedintele Ianukovici a invocat in octombrie un obstacol legislativ si necesitatea de amendare a legii.

Emisarii europeni, fostul presedinte polonez Aleksandr Kwasniewski si fostul presedinte al Parlamentului European Pat Cox, au fost prezenti la sesiunea de vineri a Parlamentului.

"Este complicat, totul este complicat", a comentat Kwasniewski, dupa ce a discutat timp de doua ore cu liderii factiunilor parlamentare.

Arseni Iatseniuk, seful factiunii pro-Timoshenko din Rada, a cerut o sesiune extraordinara marti, pentru aprobarea legii.

"Daca Partidul regiunilor (al lui Ianukovici) respinge propunerea, aceasta inseamna ca Ianukovici distruge viitorul european al Ucrainei", a afirmat el.

Celebrul boxer Vitali Klitschko, seful partidului de opozitie Udar (Lovitura), a deplans absenta progreselor.

"Cerem Partidului regiunilor sa voteze marti o lege privind tratamentul doamnei Timoshenko", a subliniat el.

Seful Partidului Regiunilor, Olexandr Efremov, a reprosat insa opozitiei ca nu a prezentat un text de "compromis".

Dezbaterile sunt legate de soarta fostului premier dupa tratament: va trebui sa revina in inchisoare in Ucraina sau va fi eliberata si va putea participa la viata politica?

Kwasniewski si Cox vor prezenta Parlamentului European raportul definitiv pana in 14 noiembrie. Documentele vor fi ulterior examinate in 18 noiembrie de ministrii Afacerilor externe din UE, cre trebuie sa decida daca se va semna acordul de asociere cu Ucraina.

Semnarea acestui acord, care prevede crearea unei zone de liber schimb, este vazuta foarte prost de Moscova, care incearca sa convinga Kievul sa adere la uniunea vamala creata de foste tari din URSS.