Analizele esantioanelor prelevate din ramasitele liderului istoric al palestinienilor, Yasser Arafat, efectuate de un laborator elvetian, sustin ipoteza unei otraviri cu poloniu, potrivit unei copii a raportului difuzata miercuri de televiziunea qatareza Al-Jazeera, citata de AFP.

"Rezultatele sustin moderat ipoteza ca moartea a fost consecinta unei otraviri cu poloniu-210", se arata in acest raport.

"Am masurat activitatile de poloniu-210 in oase si tesuturi, care erau de pana la 20 de ori mai mari decat referintele din literatura" de specialitate, scriu 10 medici si practicieni, majoritatea de la institutul de radiofizica din Lausanne.

O sursa palestiniana apropiata dosarului a confirmat pentru AFP, sub acoperirea anonimatului, ca "ceea ce Al-Jazeera a dezvaluit este exact", afirmand ca a fost convenita o intarziere de zece zile inainte ca rezultatele acestui raport sa fie facute publice.

Rapoartele echipelor elvetiene si ruse care au prelevat esantioane din ramasite au fost inmanate liderilor palestinieni, au precizat surse oficiale palestiniene, fara a comenta concluziile.

Agentia oficiala palestiniana Wafa a aratat ca raportul Agentiei federale de analize biologice din Rusia a inmanat raportul in 2 noiembrie, precizad ca toate concluziile vor fi publicate ulterior.

Aproximativ 60 de prelevari au fost efectuate in 27 noiembrie 2012 din mormantul liderului palestinian, aflat in Ramallah, in Cisiordania, care au fost ulterior repartizare pentru analiza intre trei echipe de cercetatori din Elvetia, Franta si Rusia.

Arafat a murit la varsta de 75 de ani in 11 noiembrie 2004 in spitalul militar din regiunea pariziana, unde a fost transferat cu acordul Israelului.

Cauzele mortii nu au fost elucidate si numerosi palestinieni acuza Israelul, care neaga, ca l-a otravit pe Arafat.

Aceasta teza a fost relansata de difuzarea, in iulie 2012, a unui documentar realizat de Al-Jazeera care releva cantitati anormale de poloniu in efectele personale ale lui Yasser Arafat, incredintate de vaduva acestuia televiziunii qatareze, si care le-a analizat la un laborator elvetian.