Documente transmise de fostul consultant al Agentiei Nationale de Securitate a SUA, Edward Snowden, si fotografii aeriene sugereaza ca Regatul Unit ar fi instalat un sistem de spionaj pe acoperisul ambasadei sale din Berlin, a relatat marti cotidianul britanic The Indepdendent.

Marti dupa-amiaza, ministrul de externe german l-a chemat la discutii pe ambasadorul britanic, pentru a da explicatii, a anuntat ministerul de externe, relateaza AFP.

"La cererea ministrului de externe "Guido Westerwelle, ambasadorul britanic a fost chemat pentru o discutie la ministerul de externe. Directorul departamentului european a cerut o explicatie pentru recentele relatari din presa britanica si a semnalat ca supravegherea comunicatiilor de la o misiune diplomatica ar reprezenta o incalcare a dreptului international", se arata intr-un comunicat al ministerului de externe.

Documentele NSA divulgate in ultimele luni "arata ca agentia britanica GCHQ, impreuna cu SUA si alti parteneri cheie, au o retea de statii de spionaj in cladiri diplomatice din intreaga lume, care intercepteaza date din tarile gazda", scrie cotidianul.

Documentele, impreuna cu fotografiile aeriene si informatiile asupra activitatilor trecute de spionaj in Germania, sugereaza ca Marea Britanie gestioneaza propria sa statie de ascultare secreta chiar langa parlamentul german si birourile Angelei Merkel, folosind echipamente de inalta tehnologie pe acoperisul ambasadei.

Ziarul se bazeaza pe "imagini in infrarosu de la televiziunea germana ARD", inregistrate pe 24 si 25 octombrie, care "par sa arate ca echipamentul de spionaj de la ambasada americana a fost dezactivat".

ARD, cel mai important post public german de televiziune, a difuzat pe 27 octombrie imagini cu acoperisul ambasadei americane, situata in apropierea Parlamentului, si ambasadelor britanica, franceza sau rusa, luate cu o camera termica, in care apar degajari de caldura provenind mai ales de la ultimul etaj. Potrivit ARD, acest ultim etaj ar putea adaposti un centru de ascultari.

Insa "autoritatile germane par sa nu fi remarcat - sau protestat fata de - o potentiala unitate paralela de supraveghere de pe acoprisul ambasadei britanice", continua The Independent, publicand o fotografie aeriana in care apare un cilindru alb, pe acoperisul unei cladiri desemnate drept post de ascultari GCHQ.

Cotidianul apreciaza ca aceasta structura seamana frapant cu echipamentele de spionaj utilizate de catre GCHQ in timpul Razboiului Rece in Berlinul de Vest.

Contactata de AFP, o purtatoare de cuvant a Downing Street a refuzat sa faca "orice comentariu despre probleme in domeniul informatiilor".