Statele Unite au anuntat luni ca spera sa obtina "progrese" in relatiile cu Pakistanul, in pofida unor "tensiuni", salutand totodata moartea liderului talibanilor locali, saptamana trecuta, in urma unui raid aerian american, potrivit Mediafax.

"Exista unele tensiuni si, din cand in cand, neintelegeri intre cele doua state (Statele Unite si Pakistan), (insa) speram sa inregistram in continuare progrese in relatiile noastre" bilaterale, a declarat luni purtatorul de cuvant al Casei Albe, Jay Carney.

De asemenea, Carney a afirmat ca nu poate confirma informatiile referitoare la uciderea lui Hakimullah Mehsud, liderul Miscarii Talibanilor Pakistanezi (Tehreek-e-Taliban Pakistan - TTP), intr-un raid aerian american, efectuat pe teritoriul Pakistanului.

"Mehsud a fost incuplat pentru asociere criminala, in scopul asasinarii cetatenilor americani in strainatate (...). TPP a fost calificata de catre secretarul de Stat (american) drept organizatie terorista", a adaugat Carney.

Moartea liderului TTP, miscare care a revendicat numeroase atentate, soldate cu mii de morti in Pakistan, in decursul a sase ani, este o lovitura grea atat pentru rebelii islamisti, cat si pentru Executivul pakistanez. Guvernul premierului Nawaz Sharif urma sa trimita o delegatie in zonele tribale, cu scopul de a discuta cu rebelii in vederea unor eventuale negocieri de pace.

"In ultimele sapte saptamani, noi am incercat, pas cu pas, sa contribuim la evolutia procesului care ar putea duce la instaurarea pacii in Pakistan, iar voi ce-ati facut?", a declarat sambata seara ministrul pakistanez de Interne, Chaudhry Nisar, adresandu-se Statelor Unite.

De asemenea, presedintele Afganistanului, Hamid Karzai, a avertizat ca eliminarea liderului talibanilor pakistanezi intervine intr-un moment "ales prost".

"Operatiunea de eliminare a lui Mehsud intervine intr-un moment ales prost; sper ca procesul de pace nu va fi afectat", a declarat Karzai.