Fostul presedinte islamist egiptean Mohamed Morsi, destituit de armata in urma cu patru luni, a sosit luni la tribunalul de la Cairo unde va fi judecat pentru "incitare la omor" impotriva unor manifestanti, in timp ce politisti si militari impanzesc capitala, anticipandu-se reuniuni ale sustinatorilor acestuia, transmite Mediafax.

Mohammed MorsiFoto: Agerpres/AP

Primul sef de stat ales in mod democratic in Egipt era detinut in secret de catre armata, de cand a fost destituit, pe 3 iulie, la cateva zile dupa ce egiptenii au iesit in strada pentru a cere plecarea sa de la putere, acuzandu-l de acapararea puterii spre profitul confreriei sale, Fratii Musulmani, si ca vrea sa islamizeze societatea in ritm alert.

Exista temeri potrivit carora ar putea izbucni noi violente, deoarece noua putere instalata de armata reprima in sange manifestatiile pro-Morsi, incepand de la 14 august, cand politisti si militari au ucis sute de sustinatori ai presedintelui destituit, in cursul disperarii unei miscari de ocupare a acestora la Cairo. De atunci, peste 1.000 de manifestanti au fost ucisi, iar alti aproape 2.000 de membri ai confreriei au fost arestati, inclusiv principalii lideri ai acesteia, judecati, la fel ca Morsi pentru "incitare la omor".

Morsi, care risca pedeapsa cu moartea in acest proces, a sosit luni dimineata, la bordul unui elicopter, la Curtea care se intruneste in sediul Academiei de Politie, intr-un cartier din estul capitalei egiptene, a declarat pentru AFP seful Politiei din Cairo Osama el-Soghayar.

Sustinatorii sai au anuntat deja ca nu vor recunoaste autoritatea judecatorilor sai si nici legitimitatea unui proces pe care il considera orchestrat de catre o putere care emana de la o "lovitura de stat" orchestrata de armata.

Paisprezece co-acuzati, inclusiv cadre din cadrul miscarii Fratii Musulmani, au sosit, de asemenea, la tribunal pentru a fi judecati pentru aceleasi capete de acuzare ca Morsi, si anume "incitare la omor" impotriva manifestantilor din fata palatului prezidential, pe 5 decembrie 2012, cand in confruntari au fost ucise cel putin sapte persoane.

Autoritatile au anuntat ca au mobilizat aproximativ 20.000 de oameni la Cairo, o metropola cu 20 de milioane de locuitori, impanzita deja, de la 3 iulie, de tancuri si numeroase baraje de politie.

Amnesty International (AI) apreciaza ca acest proces este un "test" de evaluare a vointei autoritatilor interimare de a respecta drepturile omului.

ONG-ul le indemana "sa il aduca pe Mohamed Morsi la audieri si sa ii acorde dreptul la un proces just, in particular sa ii permita sa conteste probele care vor putea fi prezentate impotriva sa in fata Curtii".

"Daca lucrurile nu vor sta asa, atunci va fi permis sa se ridice intrebari cu privire la motivatiile ascunse ale procesului", adauga organizatia internationala.

Avocatii lui Morsi au anuntat ca vor asista la proces nu pentru a-l apara in fata judecatorilor, a caror legitimitate nu o recunoaste, ci "pentru a supraveghea procedura judiciara".

Putinele persoane care l-au vazut pe Morsi in locul de detentie il considera hotarat sa isi apere "legitimitatea" obtinuta la urne, asa cum a afirmat intr-o inregistrare video in seara in care a fost destituit.

Faptele care-i sunt reprosate au marcat o cotitura in timpul mandatului sau. Dupa sase luni de putere, el a emis un decret care-l plasa deasupra oricarui control judiciar, declansand manifestatii in fata sediului presedintiei.

Apreciind ca politia nu a putut sa il protejeze pe presedinte, miscarea Fratii Musulmani isi indemna sustinatorii sa disloce protestatarii. Aceste violente - care s-au soldat cu sapte morti - au consolidat randurile opozitiei anti-Morsi care, sase luni mai tarziu, se mobiliza in strada pentru a-i cere sa plece si obtinea sustinerea militarilor.

De la reprimarea extrem de sangeroasa a manifestatiilor pro-Morsi in august, membrii confreriei, decimati sau incarcerati, intarzie sa mobilizeze multimea, in pofida indemnurilor zilnice la manifestatii "pasnice". Insa hotararea lor ar putea sa conduca la o noua baie de sange luni, in cazul in care se apropie de tribunal sau blocheaza artere importante in Cairo.

Guvernul, condus de facto de catre armata, care a promis alegeri legislative si prezidentiale pana la jumatatea lui 2014, a avertizat ca va interveni in cazul unor manifestatii importante. Incepand de la 14 august, politisti si militari au primit autorizarea sa deschida focul asupra oricarui manifestant care se comporta ostil sau ataca bunuri publice, un "cec in alb" interpretat in modul cel mai larg de catre fortele de ordine, de atunci si pana in prezent.