Guvernul britanic renunta la proiectul sau de a solicita o garantie de 3.500 de euro cetatenilor din tari africane sau asiatice considerate "de mare risc" si care doresc sa intre in Marea Britanie cu o viza temporara, a anuntat duminica un purtator de cuvant al executivului, potrivit Agerpres.

AFP citeaza un comunicat de presa conform caruia "guvernul a analizat daca este necesar sau nu sa testeze proiectul de impunere a unei garantii banesti in scopul de a-i descuraja sa ramana pe teritoriul britanic pe cei carora le expira viza (temporara)" si a luat hotararea "sa nu aplice aceasta masura".

Vizati de respectiva prevedere erau cetatenii din sase state africane si asiatice considerate ca fiind "de mare risc" pentru Londra: India, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, Ghana si Nigeria, dupa cum a scris Sunday Times.

Proiectul fusese anuntat in martie de vicepremierul Nick Clegg, in opinia caruia Marea Britanie ar trebui sa aiba "toleranta zero fata de abuzurile in materie de imigratie", dar a provocat proteste si critici vehemente in unele dintre tarile mentionate, in special in India si Nigeria.

Problema imigratiei a ajuns in ultima vreme in prim-planul dezbaterilor politice din Marea Britanie, unde partidul populist antieuropean UKIP creste in preferintele alegatorilor. Guvernul de coalitie de la Londra si-a propus sa reduca soldul migrator la 100.000 de persoane pana la sfarsitul actualei legislaturi, in 2015. Conform datelor difuzate de agentia britanica de statistica, soldul migrator a fost pozitiv, de 176.000 de persoane, in 2012.