Presedintele Frantei Francois Hollande tine o reuniune de criza duminica dimineata la palatul Elysee, pentru a discuta uciderea celor doi jurnalisti de la Radio France International rapiti in nordul Mali, relateaza AFP.

Jurnalistii Ghislaine Dupont (st) si Claude VerlonFoto: Agerpres/AP

Ministrul Afacerilor Externe si al Justitiei au ajuns la palatul prezidential duminica dimineata.

Potrivit lui Hollande, aceasta reuniune ar trebuie sa permita "stabilirea precisa a consecintelor asasinatelor" celor doi reporteri ai RFI, Claude Verlon si Ghislaine Dupont.

UPDATE "Asasinii sunt cei cu care ne luptam, grupuri teroriste care refuza democratia si alagerile. Securitatea in zona si in zonele inconjuratoare va fi intarita, in special pentru cetatenii francezi", a declarat ministrul de externe Laurent Fabius.

El a precizat ca unul dintre jurnalisti a fost impuscat de doua ori, iar celalalt de trei ori. Fortele franceze au incercat sa ii gaseasca pe cei care au luat ostatici, fara rezultat.

Cei doi jurnalisti rapiti sambata la Kidal, in nordul-estul statului african Mali, au fost gasiti morti, a anuntat sambata Ministerul francez al Afacerilor Externe.

"Ei au fost rapiti la Kidal de catre un grup armat", iar "serviciile statului francez, aflate in legatura cu autoritatile din Mali, depun toate eforturile pentru a face lumina cat mai rapid posibil cu privire la circumstantele mortii lor".

Anterior, RFI a confirmat rapirea, in cursul dupa-amiezei, a doi jurnalisti ai postului, care efectuau un reportaj la Kidal.

Consiliul de Securitate al ONU a "condamnat in mod ferm" rapirea si executarea sambata a doi jurnalisti francezi. Intr-un comunicat difuzat sambata seara, membrii Consiliului de Securitate au "prezentat condoleante familiilor victimelor" si Guvernului francez.

"Conform dreptului interntional umanitar, jurnalistii, profesionistii din domeniul media si persoanele angajate in misiuni profesionale periculoase in zone de conflict armat sunt, in general, considerate civili si este necesar sa fie respectate si protejate ca atare", se subliniaza in comunicat, in care se cere "tuturor partilor" implicate intr-un astfel conflict sa respecte aceste obligatii.

De asemenea, Consiliul de Securitate indeamna Mali sa ancheteze "rapid" asupra acestui caz si sa "aduca vinovatii in fata justitiei".