Serviciile de informatii germane, franceze, spaniole si suedeze au dezvoltat sisteme de supraveghere in masa a comunicatiilor telefonice si online in "stransa colaborare" cu agentia britanica GCHQ, a dezvaluit sambata ziarul britanic The Guardian, citat de AFP.

Dezvoltarea acestor sisteme s-a facut in ultimii cinci ani, potrivit cotidianului britanic, care se bazeaza pe documente obtinute de fostul consultant al serviciilor de informatii americane Edward Snowden, in prezent refugiat in Rusia.

Aceste dezvaluiri intervin in contextul in care Europa si Asia se afla in plina polemica cu Statele Unite cu privire la colectarea masiva de date de catre Washington si in care Edward Snowden a evidentiat stransa colaborare dintre agentia britanica de spionaj GCHQ (Government Communications Headquarters) si corespondenta sa americana NSA (National Security Agency).

Intr-un raport al GCHQ cu privire la partenerii sai europeni, datand din 2008 si citat sambata de The Guardian, agentia britanica isi exprima "admiratia fata de capacitatile tehnice" ale serviciilor de informatii externe germane (BND).

BND are "un potential tehnologic enorm si un bun acces in interiorul internetului - ei supravegheaza deja cabluri de fibra optica de 40 de gigabiti si 100 de gigabiti" pe secunda, se arata in acest raport. In 2012, GCHQ nu era capabila sa supravegheze decat cabluri de 10 gigabiti pe secunda, precizeaza ziarul.

The Guardian noteaza de asemenea ca GCHQ "a jucat un rol esential in consilierea omologilor sai europeni cu privire la modul in care sa ocoleasca legile nationale destinate limitarii puterii de supraveghere a agentiilor de informatii".

"Ajutam BND sa obtina o reforma (...) a legislatiei foarte restrictive in materie de interceptari (ale comunicatiilor) in Germania", se mentioneaza in raportul GCHQ citat de ziarul britanic.

In cazul Frantei, bine notata de asemenea in acest document, Directia generala pentru securitate externa (DGSE) dispune "de un avantaj, avand in vedere relatiile sale cu o companie de telecomunicatii, care nu este numita", potrivit The Guardian. GCHQ "spera sa profite de pe urma acestei relatii pentru propriile operatiuni", adauga ziarul, precizand ca GCHQ a format membri din cadrul DGSE pentru "operatiuni multidisciplinare pe internet".

In ceea ce priveste Spania, CNI (Central Nacional de Informaciones) proceda, cel putin in 2008, la supravegherea in masa a telecomunicatiilor pe internet prin intermediul unei societati britanice.

GCHQ saluta de asemenea adoptarea in 2008, in Suedia, a unei legi ce permite culegerea de date online si telefonice transmise prin cabluri de fibra optica.