Un atac armat ce a avut loc vineri pe aeroportul international din Los Angeles s-a soldat cu un mort si mai multi raniti, iar presupusul atacator, care a actionat singur, a fost arestat, relateaza AFP.

Atacatorul, identificat de FBI ca fiind Paul Anthony Ciancia, un locuitor din Los Angeles in varsta de 23 de ani, a intrat in terminalul 3 al aeroportului in jurul orei locale 9.20 (18.20, ora Romaniei) inarmat cu o pusca de asalt si a inceput sa traga asupra pasagerilor.

El a reusit sa treaca de zona de control a aeroportului inainte de a fi urmarit de politie. Atacatorul a fost arestat dupa ce a fost ranit intr-un schimb de focuri cu politistii. Nu se cunoaste gravitatea ranilor sale.

Un agent de securitate din cadrul Agentiei americane pentru securitatea transporturilor (TSA) a decedat in urma ranilor, la spital, in cursul amiezii, au anuntat TSA si Institutul medico-legal din Los Angeles.

Victima este "un barbat de circa 40 de ani, ranit de gloante", a declarat pentru AFP Craig Harvey, purtator de cuvant al Institutului medico-legal din Los Angeles.

"Mai multi agenti ai TSA au fost raniti, dintre care unul mortal", a precizat la randul sau TSA.

Seful pompierilor din Los Angeles, James Featherstone, declarase anterior in cursul diminetii ca sapte persoane au fost ranite in atacul armat, sase dintre acestea fiind transportate la spital.

Spitalul Ronald Reagan UCLA Medical Center a precizat ca a primit trei raniti: unul este in stare critica, iar ceilalti doi in stare stabila. Agentul TSA a decedat la spitalul Harbor-UCLA Medical Center.

"La ora actuala, credem ca este vorba de un singur atacator" si "a fost singura persoana inarmata din acest incident", a declarat seful politiei aeroportului, Patrick Gannon, in cursul unei conferinte de presa sustinute impreuna cu primarul orasului Los Angeles, Eric Garcetti.

Agentul FBI David Bowdich a afirmat la randul sau ca nu exista "o amenintare suplimentara" pe aeroport la ora actuala. Intr-un comunicat, FBI a precizat de asemenea ca este "prematur in acest moment sa se comenteze motivatiile" atacatorului si ca anchetatorii "nu exclud, nici nu mentin, pista terorista".

Potrivit Los Angeles Times, atacatorul ar fi el insusi un agent al TSA, o informatie neconfirmata de agentia federala.

Traficul aerian pe LAX a fost puternic perturbat, iar responsabilii aeroportului au avertizat ca majoritatea zborurilor vor avea intarzieri "intreaga zi". Mai multe zboruri au fost deviate spre aeroporturile invecinate.

Ultimul atac armat produs pe aeroportul din Los Angeles a avut loc in 2002, cand un barbat de origine egipteana a deschis focul asupra unui ghiseu al companiei israeliene El Al, omorand doi oameni si ranind mai multe persoane. Atacatorul a fost ucis apoi de un agent de securitate al companiei.

----------

Aeroportul international din Los Angeles (LAX) a inceput sa fie evacuat vineri, dupa un atac armat soldat cu mai multi raniti, potrivit politiei si Agentiei americane pentru securitatea transporturilor, transmite AFP.

"Incidentul este in desfasurare pe LAX. Fortele de ordine sunt la fata locului", a anuntat aeroportul pe contul de Twitter, in timp ce imaginile difuzate de televiziuni au aratat persoane evacuate cu ambulantele.

UPDATE 1: Departamentul de pompieri din Los Angeles descrie situatia de pe aeroport ca fiind un "incident cu mai multi pacienti" si a anuntat pe site-ul sau ca asista fortele de ordine la fata locului.

Potrivit Reuters, presa americana a relatat de asemenea ca un barbat inarmat a fost impuscat de fortele de ordine.

UPDATE 2: "A avut loc un atac armat", a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al Agentiei americane pentru securitatea transporturilor (TSA).

Postul local al televiziunii ABC a aratat imagini cu o persoana evacuata pe o targa, iar o a doua persoana transportata intr-un scaun cu rotile.

Incidentul a avut loc in jurul orei locale 9.30 (18.30, ora Romaniei), pe terminalul 3 al aeroportului.

Potrivit Los Angeles Times, presupusul autor al atacului armat se numara printre raniti, iar un angajat al TSA ar fi fost de asemenea atins de gloante.

Cotidianul precizeaza ca terminalele 2 si 3 sunt in curs de evacuare. Toate zborurile au fost suspendate.