Doua mii de de studenti au defilat vineri la Sofia, cerand demisia guvernului condus de tehnocratul Plamen Orecharski, in speranta de a reanima miscarea de protesta lansata la jumatatea lunii iunie, scrie AFP.

"Treziti-va!", au scandat in fata Universitatii din Sofia studenti si profesori, reuniti cu ocazia unei sarbatori nationale care aduce omagiu scriitorilor si revolutionarilor care au contribuit la progresul culturii si al democratiei.

Sute de studenti ocupa de o saptamana zona administrativa a universitatii, reusind luni sa blocheze functionarea intregii institutii. Studenti din alte scoli superioare din Sofia s-au raliat miscarii, ocupand sali de studii.

Scandand "Demisia", "Mafia" si "Gunoaie rosii" studentii au defilat in centrul capitalei, in sunet de tobe, blocand circulatia.

Investit in 29 mai, guvernului lui Plamen Orecharski este sustinut de socialisti si de partidul minoritatii turce MDL, dispunand si de sprijinul tacit al utranationalistilor Ataka. Executivul se afla sub presiunea strazii din 14 iunie, manifestantii de dreapta reprosandu-i "legaturile cu oligarhia".

La finele lui iunie si inceputul lui iulie, protestele au reunit intre 10.000 si 20.000 de manifestanti, dar si-a pierdut suflul cu timpul. In prezent, nu se aduna mai multe de cateva sute de oameni in fiecare seara.