Presedintele Gazprom, Alexei Miller, a anuntat joi, la Sofia, inceperea lucrarilor la gazoductul South Stream, in cadrul unei conferinte comune cu premierul bulgar Plamen Oresharski, relateaza Novinite.

"Astazi incepem constructia la sectiunea bulgara a gazoductului South Stream - acesta este un eveniment glorios", a declarat Miller.

El a subliniat ca South Stream este cea mai importanta componenta a securitatii energetice a Europei, furnizarea facandu-se direct catre Bulgaria, respectiva Uniunea Europeana, iar pretul energiei in Bulgaria va scadea.

Miller a confirmat ca prima livrarea de gaz natural via South Stream in Bulgaria va avea loc in decembrie 2015.

"Astazi putem sa dam startul simbolic al unui proiect foarte important pentru Rusia, Bulgaria si Europa - South Stream. Este cel mai mare proiect desfasurat in teritoriul nostru. Guvernul bulgar va asista in realizarea proiectului", a spus premierul Oresharski.

"Partea bulgara nu va investi nimic, iar parametrii sunt setati asa incat asa fie profitabili pentru Bulgaria", a precizat el.

Cei care se opun proiectului sustin insa ca gazoductul nu va costa nimic Bulgaria pentru ca, in baza clauzelor contractuale, tara nu va primi bani din taxele de tranzit timp de 15 ani, iar toate veniturile generate de acesta vor merge la Gazprom.