Primarul orasului canadian Toronto, Rob Ford, risca sa ajunga in fata justitiei, careia politia i-a remis o inregistrare video, cautata de luni de zile, in care edilul este filmat drogandu-se, scrie AFP.

In acest video, primarul este vazut fumand crack, un drog puternic derivat din cocaina.

Capitala economica a Canadei este zguduita din mai de acest scandal, nascut din dezvaluiri facute de presa. La acea vreme, doua mass-media au afirmat ca au vizionat o scurta inregistrare, datand din decembrie, in care Ford se pregatea sa traga dintr-o pipa cu crack, in compania unui grup de persoane identificate ca fiind traficanti de droguri.

"Primarul din Toronto apare in acest video" filmat un casa unor persoane care erau dealeri, potrivit presei, a confirmat joi, intr-o conferinta de presa, seful politiei din oras, Bill Blair, cu chipul grav.

Fara a vrea sa detalieze continutul imaginilor, lasind aceasta grija justitiei, careia i-a fost inmanat filmul, el a subliniat ca imaginile erau "cele care au fost descrise anterior de presa".

Ford a negat intotdeauna ca a consumat crack, recunoscind insa consumul de canabis.

La momentul dezvaluirilor, site-ul Gawker si ziarul Toronto Star au fost incapabile sa prezinte imaginile in chestiune, deoarece detinatorii lor cereau cel putin 200.000 de dolari.

In fata amplitudinii scandalului, care a antrenat numeroase plecari din echipa primarului, Gawker a lansat o colecta de fonduri pe web si suma de bani solicitata a fost repede stransa. Dar site-ul a fost nevoit sa renunte dupa ce intermediarul a afirmat ca nu mai detine filmul.

"Sunt dezamagit"

Politia a vizionat marti acest film, a carui existenta a fost contestata de Ford, care a denuntat in mai afirmatii "ridicole" si "absolut false".

Anchetatorii au pus mana pe video in timpul unei confiscari de material informatic, in marja unei anchete de trafic de arme si de droguri in Toronto.

Politia a reusit "sa recupereze mai multe fisiere care fusesera sterse" de pe un hard disk, printre care si filmul incriminat, a explicat Blair.

"Ne aflam acum in posesia unor imagini (...) importante pentru ancheta pe care o efectuam", a adaugat el. "In calitate de cetean din Toronto, sunt dezamagit", a marturisit ofiterul.

Deja, aceasta intorsatura de situatie a condus la arestarea si punerea sub acuzare a unui prieten si sofer ocazional al primarului, Alexander Lisi, care este suspectat ca a amenintat mai multe persoane pentru a face sa dispara imaginile.

Joi dimineata, dupa dezvaluirile explozive ale politiei, Ford s-a manifestat violent fata de ziaristii care asteptau in fata locuintei sale, impingand cativa reporteri.

In varsta de 44 de ani, Rob Ford s-a mai confruntat cu o controversa de la alegerea sa, in 2010. El a fost condamnat la finele lui 2012 la destituire pentru conflict de interese legat de o strangere de fonduri in favoarea fundatiei sale legata de fotbalul american.

Cu toate acestea, a reusit sa castige in apel si intentioneaza sa se prezinte si la alegerile de anul viitor.