Agentia Nationala de Securitate din SUA (NSA) l-ar fi spionat pe Papa Francisc inainte de a fi ales, inclusiv in timpul conclavului de la Vatican in care s-a decis ca Jorge Mario Bergoglio va fi succesorul Papei Benedict al XVI-lea, informeaza The Telegraph citand informatii publicate de saptamanalul italian Panorama.

Papa FranciscFoto: catholica.ro

Agentia americana de spionaj ar fi monitorizat apelurile telefonice efectuate si primite la resedinta din Roma in care pe atunci Arhiepiscopul Jorge Mario Bergoglio a stat in timpul conclavului, sedinta cu usile inchise in care cardinalii l-au ales drept Suveran Pontif pe data de 13 martie 2013.

Informatiile au fost publicate de revista saptamanala italiana Panorama, care sustine ca NSA ar fi interceptat apelurile mai multor episcopi si cardinali de la Vatican in perioada de dinainte de conclavul tinut in Capela Sixtina, in conditii stricte de securitate.

Saptamanalul italian sustine, totodata, ca informatiile astfel obtinute ar fi fost apoi impartite in patru categorii: "intentii de conducere", "amenintari la adresa sistemului financiar" , "obiective de politica externa" si "drepturile omului".

La acea vreme era inca papa Benedict al XVI-lea, ceea ce sugereaza ca Vaticanul ar fi fost, de asemenea, monitorizat in ultimele cateva saptamani ale papalitatii lui Joseph Alois Ratzinger.

Acuzatiile vin dupa ce Cryptome, un site care aduna informatii privind spionajul si siguranta nationala, a publicat un material in care sustine ca SUA au interceptat 46 milioane de apeluri telefonice din Italia intre 10 decembrie 2012 si 8 ianuarie 2013. Supravegherea comunicatiilor, inclusiv a emailurilor, ar fi continuat dupa retragerea Papei Benedict in februarie si a cuprins alegerea Papei Francisc.