Edward Snowden, fostul consultant al serviciilor secrete americane refugiat in Rusia, s-a angajat si se va ocupa incepand de vineri de un site cunoscut, a anuntat joi avocatul tanarului, in conditiile in care o noua fotografie a sa a fost publicata de un site de stiri rusesc, scrie AFP.

Edward Snowden, in MoscovaFoto: lifenews.ru

"Edward va incepe sa lucreze din noiembrie. Se va ocupa de un site rusesc important", a declarat Anatoli Kucerena, pentru agentiile rusesti, refuzand sa faca alte declaratii, din "ratiuni de securitate".

Aceste declaratii au suscitat imediat speculatii legate de grupul pentru care fugarul va lucra.

Recent, Pavel Durov, seful VKontakte, reteaua sociala considerata "Facebook-ul rusesc", ii propusese americanului sa lucreze pentru site-ul sau. Purtatorul de cuvant al VK a refuzat joi sa comenteze informatiile.

Grupurile Mail.ru si Yandex au precizat ca nu au avut negocieri cu tanarul barbat.

Aceste declaratii apar in contextul in care o noua fotografie a lui Edward Snowden a fost publicata joi de site-ul Life News (http://lifenews.ru/#!news/122016).

Site-uil precizeaza ca fotografia a fost facuta in septembrie si a fost cumparata cu 100.000 de ruble (2.300 euro) de la autor, care a trimis-o la redactie via smartphone.

Tanarul, inconjurat de doua femei dintre care una, cea blonda, ar putea fi Sarah Harrison, angajata WikiLeaks care il insoteste de la plecarea din Hong Kong, pare a fi fost facuta pe un vapor pe raul Moscova.

Life News, care are contacte stranse cu fortele de ordine, scrie ca fotografia dovedeste ca Snowden "fie traieste la Moscova, fie se deplaseaza regulat la Moscova".

Edward Snowden nu a mai aparut public de cand a obtinut in 1 august un azil provizoriu pe un an in Rusia, dupa ce a petrecut peste o luna in zona de tranzit a aeroportului moscovit Sheremetievo.

Avocatul sau a precizat joi ca americanul nu va raspunde la intrebari ale serviciilor secrete straine legate de sistemul de spionaj al Statelor Unite asupra aliatilor.

"Snowden traieste in Rusia sub legea ruseasca. Nu poate merge in alta parte in strainatate sub riscul de a-si pierde statutul sau actual. De altfel, atat timp cat este in Rusia, a acceptat sa nu divulge nicio informatie secreta", a adaugat acesta, citat de Interfax.

El a raspuns astfel unei intrebari legate de posibilitatea ca Snowden sa fie audiat de germani dupa scandalul prezumtivei interceptari a mobilului cancelarului Angela Merkel.

Snowden se afla la originea multiplelor revelatii legate de Agentia de securitate nationala a Statelor Unite (NSA) difuzate in ultimele luni si pentru care a lucrat in trecut. Este pus sub acuzare pentru spionaj in SUA, care cere extradarea fostului consultant.

Ultima dezvaluire a fost publicata de Washington Post, care afirma ca NSA a interceptat datele a sute de milioane de utilizatori Google si Yahoo!