Moscova a sustinut miercuri eliminarea vizelor pentru turistii rusi care viziteaza Europa si a indemnat Atena, care urmeaza sa asigure presedintia rotativa a Uniunii Europene in primul semestru al anului 2014, sa lucreze in acest sens, transmite AFP.

"Apreciem in mod deosebit determinarea Greciei de a promova relatiile intre Rusia si Uniunea Europeana (...), iar problema cea mai importanta este cea a vizelor", a declarat presei seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov, aflat in vizita la Atena.

"Problema consta in primul rand in acordarea vizelor de intrare" si in "reluarea negocierilor, a caror intrerupere nu este vina noastra, pentru un nou acord de cooperare intre Rusia si Uniunea Europeana", a adaugat Lavrov, la finalul unei intrevederi cu omologul sau grec Evangelos Venizelos.

Lavrov a salutat faptul ca "un milion de rusi" au vizitat Grecia anul acesta si a amintit ca, anul trecut, schimburile comerciale bilaterale au inregistrat un nivel record de 6,5 miliarde de euro.

In schimb, premierul grec Antonis Samaras a cerut Rusiei o scadere a pretului gazului rusesc vandut Greciei, din cauza situatiei economice grave cu care se confrunta tara, a relatat agentia de presa greaca Ana.

Lavrov s-a angajat sa ajute Grecia sa iasa din criza, subliniind insa ca pretul gazului tine de deciziile gigantului public rus Gazprom, potrivit aceleiasi surse.