Turcia a inaugurat marti, cu mare fast, in ziua celei de-a 90-a aniversare a Republicii, primul tunel feroviar care traverseaza stramtoarea Bosfor si leaga partea europeana de cea asiatica a Istanbulului, un proiect gigant contestat de regimul islamic-conservator, informeaza AFP.

Supranumit "proiectul secolului", tunelul Marmaray a fost finalizat dupa noua ani de asteptare si masoara 14 kilometri lungime, cu o portiune scufundata de 1400 metri.

"Marmaray a fost un vis asteptat de 150 de ani care in cele din urma a devenit realitate", a declarat premierul turc Recep Erdogan in fata multimii. Fost primar al orasului Istanbul, Erdogan s-a implicat puternic in proiectul tunelului, pe care il considera "o perla si o capodopera a arhitecturii si ingineriei".

Ideea unui tunel pe sub Bosfor a fost mentionata pentru prima data in anul 1860, de catre sultanul otoman Abdulmejid. Proiectul a fost relansat in 1990, odata cu explozia demografica din Istanbul, a carui populatie s-a dublat, ajungand pana in 1998 la 15 milioane de locuitori.