Casa Alba a afirmat marti ca isi va revizui practicile in materie de spionare a liderilor straini, ramanand insa vaga in fata protestelor ferme ale tarilor europene si ale vocilor critice care au inceput sa se auda si din Congres, scrie AFP.

Un inalt oficial al executivului a explicat ca administratia Barack Obama analizeaza posibilitatea de a declara ilegala ascultarea convorbirilor telefonice ale liderilor straini prieteni, asa cum dezvaluia anterior New York Times, dar subliniaza ca o astfel de decizie nu a fost luata.

Acest oficial, care a preferat sa-si pastreze anonimatul, a calificat in schimb drept inexacte declaratiile facute de presedinta puternicei comisii de Informatii din Senatul american, Dianne Feinstein. Aceasta spusese cu o zi in urma ca a primit asigurari de la guvernul american ca "strangerea (de date) de la aliatii nostri nu va continua".

Luni seara, presedintele Obama a afirmat ca a demarat o reexaminare a operatiunilor de colectare a informatiilor, in special de catre Agentia nationala de securitate (NSA) "pentru a ne asigura ca ceea ce sunt capabili sa faca nu devine ceea ce trebuie sa faca".

Intr-un interviu televizat, Obama, care evoca o astfel de reexaminare de mai multe luni, in urma scandalului declansat de revelatiile fostului analist al serviciilor secrete Edward Snowden, a refuzat insa sa raspunda la o intrebare legata de spionarea convorbirilor cancelarului german Angela Merkel.

"Nu vreau sa confirm acuzatii lansate in presa", s-a marginit acesta sa raspunda, in conditiile in care prezumtiva supraveghere a telefonului mobil al Angelei Merkel a provocat un soc in Germania si in intreaga Europa, unde articole de presa au vorbit despre o spionare masiva a datelor telefonice practicate de NSA in special in Franta si in Spania.

Luni, purtatorul de cuvant al lui Obama, Jay Carney, a refuzat sa comenteze informatiile potrivit carora presedintele nu stia ca tara sa spioneaza telefonului lui Merkel.

SUA spera sa nu fie afectate negocierile de liber-schimb

Washingtonul a afirmat ca ar fi "nefericit" ca acest nou scandal sa afecteze negocierile dintre SUA si UE asupra acordului de liber-schimb.

"Ar fi nefericit ca aceste chestiuni - oricat de importante ar fi - sa ne deturneze de la obiectivul comun de a negocia un acord de mare calitate pentru secolul XXI", a declarat un purtator de cuvant al reprezentantei americane pentru comert exterior (USTR).

"Discutiile asupra activitatilor de supraveghere ale NSA sunt distincte de negocierile comerciale", a sustinut acest purtator de cuvant, care a preferat sa-si pastreze anonimatul.

Sub impulsul presedintelui Barack Obama, americanii si europenii au lansat negocieri compleze pentru crearea uneia dintre cele mai mari zone de liber-schimb din lume.

Ancheta preliminara in Spania

Un editorial publicat de New York Times ataca reactia administratiei in fata recentelor dezvaluiri, "amestec patetic de asigurari insuficiente despre reexaminari in curs si platitudini despre necesitatea securitatii intr-o epoca de pericole".

Si un editorialist al Washington Post, Dana Milbank, ironiza faptul ca "pentru un om inteligent, Obama spune ca stie prea putin despre ce face Casa Alba".

In urma dezvaluirilor publicate de cotidianul El Mundo potrivit carora NSA a spionat recent peste 60 de milioane de apeluri telefonice din Spania intr-o singura luna, Parchetul spaniol a deschis marti o ancheta preliminara pentru a stabili daca exista indicii legate de o infractiune.

Vicepresedintele Comisiei Europene Viviane Reding a cerut marti Statelor Unite sa "restabileasca increderea" partenerilor europeni: "Prietenii si partenerii nu se spioneaza", a spus ea, la Washington.

O delegatie a Parlamentului European se afla marti in capitala federala americana pentru discutii asupra "impactului programelor de supraveghere asupra drepturilor fundamentale ale cetatenilor UE".

In Germania, unde dezvaluirile legate de prezumtivul spionaj american au provocat un adevarat soc, deputatii se vor reuni in 18 noiembrie in sedinta extraordinara pentru a discuta acest dosar.

Revista Der Spiegel asigura ca presedintele Obama era la curent din 2010 despre acest program de interceptare - ceea ce NSA dezminte.