Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a adus marti un omagiu Uniunii Tineretului Comunist din URSS, Komsomol, "romantic" si "patriot", cu ocazia celei de-a 95-a aniversari a acestei organizatii - astazi disparuta, scrie AFP.

"Aceasta aniversare este o data importanta in istoria tarii noastre, in viata a milioane de persoane din Rusia si dincolo de frontierele sale", a spus Putin, intr-un comunicat pe site-ul sau oficial.

Komsomol, sau VLKSM (Uniunea tineretului leninist comunist din intreaga Uniune Sovietica) a fost fondat in 29 octombrie 1918, un an dupa Revolutia din octombrie. Organizatia a disparut odata cu caderea URSS, in 1991.

Calitatea de membru in Komsomol era o etapa obligatorie pentru a face cariera in URSS.

"Komsomolul nu este doar politica, ci si anii de studii, romantismul noilor drumuri si, mult mai important, este sentimentul de a fi legat de destinul Patriei", a subliniat Putin.

Vladimir Putin, care a calificat caderea URSS in 1991 "cea mai mare catastrofa geopolitica a secolului XX", se arata deseori nostalgic fata de era comunista.

In acest an, a reinfiintat decoratia de "erou al muncii" care exista in epoca URSS si era destinata in principal celor mai buni muncitori.

Acesta si-a exprimat si dorinta de revenire la un program sportiv national pentru scolari, pe modelul celui din epoca sovietica si cunoscut sub acronimul GTO, "Gata pentru munca si aparare".