Gazprom a acuzat marti Ucraina ca nu i-a platit 882 de milioane de dolari, lasand sa planeze amenintarea unui nou conflict gazeifer in momentul in care Kiev se pregateste sa se apropie de Uniunea Europeana, scrie AFP.

Alexei Miller, presedintele GazpromFoto: HotNews.ro / DP

"Suntem extrem de ingrijorati de situatia actuala a platilor efectuate de Ucraina pentru gazul rusesc", a declarat presedintele grupului public rusesc, Alexei Miller, citat de agentiile rusesti.

Seful Gazprom a afirmat ca a consimtit o intarziere pentru o factura de 882 milioane de dolari pentru gazul livrat in august, dar acest interval a expirat la 1 octombrie. "Situatia este foarte serioasa, deoarece contractul prevede ca, in cazul incalcarii conditiilor de plati, se trece la un sistem de plata in avans", a avertizat acesta.

Relatiile tensionate dintre Rusia si Ucraina au generat in mai multe randuri, in ultimii ani, intreruperea livrarilor de gaze spre Ucraina, foarte dependenta de aceste importuri, in ciuda numeroaselor initiative de a gasi noi surse de aprovizionare.

Aceste conflicte au perturbat in trecut exporturile de gaz rusesc spre UE, Ucraina fiind principala tara de tranzit, in prezent.

Gazprom reprezinta peste un sfert din consumul de gaz in Europa.

Miller a subliniat ca grupul rusesc plateste in avans taxele de tranzit pentru anul viitor si a fost de acord sa ofere o reducere pentru gazul destinat stocurilor din subsolul ucrainean.

In ianuarie, Gazprom reclamase de la Naftogaz, operatorul de gaze din Ucraina, sapte miliarde de dolari pentru gazul neconsumat, dar prevazut in contract.

Kievul cere o reducere a pretului impus de Moscova, care doreste in schimb ca Ucraina sa adere la Uniunea Vamala patronata de Rusia si ca Gazprom sa detina o cota din reteaua ucraineana de transport de gaze.

Aceste noi amenintari vin in apropierea summitului european de la Vilnius, de la finele lui noiembrie, cand Ucraina ar putea semna acordul de asociere cu UE. Purtatorul de cuvant al Kremlinului a negat insa orice legatura intre cele doua chestiuni.

Bruxellesul conditioneaza insa acest lucru de eliberarea fostului premier Iulia Timoshenko.

Moscova a avertizat recent Kievul de posibile represalii comerciale in cazul unei asocieri cu UE, care s-ar traduce prin crearea unei zone de liber-schimb, iar consilierul economic al Kremlinului Serghei Glaziev a vorbit chiar de o "actiune sinucigasa".

Economia Ucrainei, in recesiune de trei ani, ramane foarte orientata spre Rusia, care absoarbe un sfert din exporturile sale.