Barack Obama a anuntat, intr-un interviu acordat postului Fusion, din cadrul ABC, ca va initia o verificare a a operatiunilor ce tin de securitate nationale desfasurate de agentiile de informatii. In acest context, liderul de la Casa Alba a indemnat serviciile de informatii sa nu confunde faptul ca dispun de capacitatea de supraveghere cu actiuni care presupun folosirea acestei capacitati.

Obama a refuzat, in schimb, sa isi exprime parerea despre o presupusa supraveghere a telefonului mobil al cancelarului german Angela Merkel, transmite Mediafax.

"Le dam instructiuni", a spus presedintele Statelor Unite despre Agentia Nationala americana pentru Securitate (NSA), specializata in interceptari electronice.

"Dar, in ultimii ani, am observat o dezvoltare si extindere a capacitatilor lor", a adaugat Obama, capacitati a caror amploare a fost relevata in urma dezvaluirilor fostului analist din cadrul serviciilor americane de informatii Edward Snowden, inculpat si fugar.

"Acesta este motivul pentru care initiez o reexaminare (a acestor operatiuni), pentru a ma asigura ca ceea sunt capabili sa faca nu inseamna neaparat ceea ce ar trebui sa faca", a mai spus presedintele.

Potrivit Fusion, Obama a refuzat sa vorbeasca despre problema spionarii comunicatiilor lui Merkel, invocand motive de securitate nationala.

Dupa ce saptamanalul Der Spiegel a lansat aceste acuzatii, provocand un soc in randul opiniei publice germane si cereri de explicatii din partea Berlinului, Casa Alba a afirmat ca Statele Unite nu spioneaza si nu vor spiona comunicatiile lui Merkel, o formulare ambigua, care lasa deschisa posibilitatea ca asemenea operatiuni sa fi avut loc in trecut.