Ghiorghi Margvelasvili, aliatul premierului georgian Bidzina Ivanisvili, s-a clasat pe primul loc in urma scrutinului prezidential din Georgia, obtinand, potrivit sondajelor realizate la iesirea de la urne, 66,7% din voturi. Potrivit sondajelor, David Bakradze, candidatul din tabara actualului presedinte, Mihail Saakasvili, a obtinut 20,2% la suta din voturi, anunta Mediafax.

Bakradze si-a recunoscut infrangerea. "Il felicit pe Ghiorghi Margvelasvili pentru victorie si pentru increderea care i-a fost acordata de poporul georgian", a declarat Bakradze.

Scrutinul marcheaza sfarsitul tumultuoasei ere a lui Saakasvili, ajuns la putere in urma cu zece ani in contextul "Revolutiei Trandafirilor", dar si sfarsitul unei institutii prezidentiale puternice care sa domine viata politica a fostei republici sovietice din Caucaz, cu o populatie de 4,5 milioane de persoane.

Sondajele de opinie il indicau pe candidatul miscarii lui Saakasvili, fostul presedinte al Parlamentului David Bakradze, pe o pozitie secunda, fiind devansat de Ghiorghi Margvelasvili, candidatul miscarii Visul Georgian, din care face parte prim-ministrul georgian si miliardarul Bidzina Ivanisvili, dusman jurat al presedintelui prooccidental.

Noul presedinte va avea mai putine puteri decat premierul, ca urmare a unei reforme constitutionale.