Presedintele SUA, Barack Obama, ar fi fost informat dupa 2010 ca serviciile secrete americane au interceptat comunicatiile Angelei Merkel incepand din 2002, cu trei ani inainte ca Merkel sa devina cancelar, scrie duminica presa germana, citata de AFP.

Barack Obama si Angela MerkelFoto: Agerpres/AP

Cotidianul Bild am Sonntag citeaza surse din serviciile secrete american care sustin ca seful Agentiei Nationale de Securitate din SUA (NSA), Keith Alexander, l-ar fi informat in 2010 pe Barack Obama de existenta unei operatiuni de interceptare a comunicatiilor Angelei Merkel.

"Obama nu a pus punct acestei operatiuni ci a lasat-o sa continue", a declarat un inalt responsabil a NSA, citat de publicatia germana.

Der Spiegel a indicat sambata seara ca a intrat in posesia unor documente ale NSA potrivit carora cancelarul german figureaza pe o lista cu persoane interceptate dupa 2002, si ca continua sa fie ascultata inaintea vizitei presedintelui american la Berlin, in luna iunie.

Dezvalurile recente cu privire la amploarea spionajului american i-a determinat pe liderii europeni sa solicite Washingtonului un nou acord pentru colectarea de informatii care sa permita pastrarea aliantei in contextul continuarii "razboiului contra terorismului".

Germania va trimite saptamana viitoare in SUA o delegatie formata din inalti oficiali ai serviciilor secrete de la Berlin, cu scopul de a obtine explicatii privind acuzatiile de intercceptare a telefonului mobil al cancelarului Merkel.

"Spionajul intre prieteni nu se face", a declarat miercuri cancelarul Merkel, catalogand o astfel de actiune drept unei o "lovitura serioasa aduse increderii" dintre cei doi aliati, in cazul in care aceste practici se vor dovedi reale.

Dupa izbucnirea scandalului, Berlinul l-a convocat pe ambasadorul SUA, un gest neobisnuit intre aliati.

Frankfurter Allgemeine a indicat sambata, fara a cita surse, ca Obama a asigurat-o pe Angela Merkel, intr-o convorbire telefonica, ca nu este la curent cu vreo operatiune de interceptare a acesteia.

Potrivit Der Spiegel, presedintele american i-ar mai fi spus cancelarului german ca , in cazul in care ar fi stiut, ar fi pus punct imediat unei astfel de practici.