Stire actualizata Partidul social-democrat ceh (CSSD) a castigat alegerile legislative anticipate desfasute vineri si sambata, insa populistii de la miscarea ANO au suprins, reusind sa intre in Parlamentul de la Praga pe locul secund, inaintea comunistilor de la KSCM. In aceste conditii, formarea unei coalitii de guvernamant se anunta a fi dificila, transmite AFP.

Alegeri legislative in Cehia: presedintele Milos Zeman la urmeFoto: Agerpres/AP

Potrivit rezultatelor finale, CSSD a obtinut de 20,45% din voturi in, plasandu-se inaintea miscarii populare ANO, fondata in 2011 de omul de afaceri de origine slovaca Andrej Babis (18,65%). Comunistii de la KSCM s-au plasat pe pozitia a treia, cu 14,91% din voturi.

Alte patru partide au depasit pragul de 5%, necesar intrarii in Parlament: formatiunile de dreapta TOP 09 (11,99%) si ODS (7,7%), partidul crestin-democrat KDU - CSL (6,7%) si formatiunea populista Usvit (Zorii Democratiei Directe), a omului de afaceri ceho-japonez Tomio Okamura, cu 6,88%.

UPDATE Social democratii (CSSD) au obtinut in jur de 21,6% din voturi in alegerile legislative anticipate desfasurate vineri si sambata in Cehia, urmati de miscarea populara ANO a omului de afaceri Andrej Babis (18,67%), arata rezultatele partiale oficiale. Comunistii de la KSCM s-au plasat pe pozitia a treia, obtinand 16,13% din voturi, transmite AFP.

Rezultatele partiale au fost date dupa numararea a peste 60% din buletinele de vot.

Potrivit rezultatelor partiale, alte patru partide au depasit pragul de 5%, necesar intrarii in Parlament: TOP 09 si ODS (de dreapta), partidul crestin-democrat KDU - CSL (de centru dreapta) si formatiunea populista Usvit (Zorii Democratiei Directe) a omului de afaceri ceho-japonez Tomio Okamura.

Un semn de intrebare planeaza asupra formei viitoare coalitii de guvernare care urmeaza sa inlocuiasca executivuld e tehnocrati al economistului Jiri Rusnok.

Liderul CSSD, Bohuslav Sobotka spera, inainte de alegeri, ca formatiunea sa va obtine un rezultat care sa ii permita formarea unui cabinet minoritar cu sprijinul tacit al comunistilor, excluzand participarea lor directa la guvernare.

Rezultate partiale indica insa faptul ca CSSD si KSCM nu vor reusi sa obtina impreuna 94 din cele 200 de locuri din camera inferioara a Parlamentului de la Praga.

Liderul partidului ANO a declarat ca va recomanda membrilor formatiunii sale sa nu intre in noul guvern, transmite Reuters. Andrej Babis, milionarul de pe lista Forbes care a fondat miscarea populara ANO, a precizat ca in acest moment nu vede cum ar putea sa acorde sprijin unui guvern condus de social-democrati.

--------------------

Urnele de vot s-au deschis sambata dimineata pentru a doua zi a alegerilor legislative anticipate care ar urma sa ii aduca la putere pe social-democrati (CSSD), fara a exista insa garantia ca pot forma o coalitie guvernamentala stabila, transmite AFP.

Viitorul guvern va inlocui cabinetul de tehnocrati al economistului Jiri Rusnok (stanga), instalat dupa caderea in iunie a guvernului nepopular de centru-dreapta condus de Petr Necas, pe fondul masurilor de austeritate si de o serie de scandaluri.

Alegerile legislative ar putea permite partidului comunist KSCM, pana acum tinut la distanta de celelalte parti, sa se infiltreze "pe coridoarele puterii", pentru prima data de la caderea regimului totalitar in urma "Revolutiei de catifea" din 1989, arata AFP.

Ultimele sondaje de opinie creditau CSSD cu 26% din intentiile de vot, in fata partidului comunist KSCM (18%) si a noii miscari ANO (16,5%) a omului de afaceri Andrej Babis, acuzat de populism.

Socil-democratii spera intr-un rezultat care sa le permita formarea unui cabinet minoritar cu sprijinul tacit al comunistilor, excluzand participarea lor directa la guvernare. Aceasta optiune este una acceptabila pentru liderul CSSD Bohuslav Sobotka si pentru presedintele ceh, Milos Zeman, el insusi fost membru al partidului comunist intre 1968-1970.

"Lupta impotriva comunismului a fost purtata cu succes in 1989. astazi, nu mai exista pericolul ca cineva sa ne transfere tara in vreo parte dinpre este", a declarat sambata Bohuslav Sobotka.

Sectiile de vota se inchid sambata, la ora 12:00 GMT (15:00 ora Romaniei), iar rezultatele cvasi-definitive (dupa numararea a 99% din voturi) sunt asteptate in jurul orei 16:00 GMT (19:00 ora Romaniei).

Aproximativ doua cincimi din cei circaopt milioane de alegatori inscrisi pe listele de vot au votat vineri, in prima zi a scrutinului. In alegerile parlamentare din 2010, rata de participare a fost de 62,6%.

"In cazul in care rezultatul este in concordanta cu sondajele, situatia va fi dificila pentru ca nu se va forma o majoritate clara in nicio directie", estimeaza Jan Outly, analist la Universitatea metropolitana din Praga, pentru agentia franceza de presa.

Putin in locul lui Stalin

Numerosi artisti cehi au protestat contra influentei in crestere a KSCM, la un sfert de secol dupa caderea regimului comunist.

O statue uriasa reprezentand un degeta onoarei a aparut in fata sediului presedintelui Milos Zeman. Dupa un concert rock intitulat, in rusa, "Nikagda nezabudem" ("Nu vom uita niciodata"), praghezii au putut vedea o serie de manechine spanzurate, simboluri ale oamenilor executati inainte de 1989.

Totodata, un portret gigant al presedintelui rus Vladimir Putin a fost realizat in Praga, in locul in care o statuie uriasa a dictatorului sovietic Iosef Stalin fusese amplasata in 1955 si aruncata in are 7 ani mai tarziu.

La randul sau, Andrej Babis, liderul noii miscari ANO (in ceha, acronimul pentru Miscarea cetatenilor nemultumiti), spera sa surprinda ajungand pe locul al doilea, in spatele social-democratilor, insa inaintea comunistilor.

"Tara noastra are nevoie de o schimbare fundamentala si totodata, dupa un anumit timp, de o schimbare de sistem", a declarat Andrej Babis, proprietarul imperiului agroalimentar Agrofert dar si al influentului grup mediatic MAFRA.

ANO s-a bazat in campanie pe un mesaj anticoruptie, castigand sustinerea cehilor. Totusi, criticii lui Babis - m de afaceri cu o avere neta de 2 miliarde de dolari, potrivit clasamentului Forbes - amintesc ca acesta a fost membru al Partidului Comunist si a prosperat chiar in mediul de afaceri postcomunist pe care il condamna acum.

O eventuala coalitie CSSD cu ANO, care este foarte critica la adresa partidelor traditionale, ar fi "foarte instabila", averizeaza analistul Joro Pehe.

Partidele de dreapta ODS si TOP 09 (condus de Karel Schwarzenberg, fost ministru de externe in cabinetul Necas) par mai degraba resemnate la gandul ca vor trece in opozitie dupa aceste alegeri.

Republica Ceha, tara cu 10,5 milioane de locuitori, a iesit recent dintr-o recesiune economica de 18 luni, rata somajului atingand 7,6% in septembrie.

Mai multe formatiuni micute oscileaza in jurul pragului de 5% iar eventuala lor intrare in Parlament ar putea influenta mult viitorul unei coalitii de guvernare.

"Principalul risc este o situatie in care mai multe partide, de pana la noua, intra in Camera Deputatilor. daca nu reusesc sa se puna de acord, presedintele - puternic - ar putea intra in joc cu propriul sau guvern, sau ar urma sa aiba loc noi alegeri", scrie in editia de sambaat cotidianul Dnes.