Politia braziliana solicita Statelor Unite o autorizatie pentru a-i interoga pe sefii companiilor Facebook, Microsoft, Google, Yahoo si Apple, in cadrul unei anchete cu privire la acuzatiile de spionaj american in Brazilia, a anuntat postul de televiziune TV Globo, citat de AFP.

Potrivit Globo, politia federala braziliana va trimite o astfel de cerere autoritatilor judiciare americane, in cadrul unui acord de cooperare judiciara, care ii autorizeaza pe politistii fiecare dintre cele doua tari sa interogheze cetateni de pe teritoriul celeilalte.

Contactat de AFP, un purtator de cuvant al politiei federale a refuzat sa dezminta sau sa confirme aceasta informatie, invocand secretul anchetei in desfasurare asupra acuzatiilor ca SUA ar fi spionat comunicatiile presedintelui brazilian, Dilma Rousseff, si ale colaboratorilor sai apropiati, precum si ale unor oficiali din cadrul companiei petroliere Petrobras.

Autoritatile braziliene au cerut deja audierea fostului consultant al Agentiei americane pentru Securitate Nationala (NSA) Edward Snowden, refugiat in Rusia, ale carui documente sunt la originea acestor dezvaluiri.

Oficialii brazilieni ai unor companii americane au fost deja interogati de catre politie, negand orice complicitate cu serviciile americane de informatii.

Dupa izbucnirea scandalului, presedintele Dilma Rousseff a criticat dur spionajul american in fata Adunarii Generale a ONU. De asemenea, ea si-a anulat o vizita oficiala la Washington, prevazuta initial pentru octombrie.

Cotidianul britanic The Guardian relata joi ca agentia nationala de securitate din SUA (NSA) a spionat 35 de lideri din intreaga lume, printre care si pe cancelarul german Angela Merkel.

Aceste dezvaluiri repetate incepand din iunie "au creat tensiuni considerabile in relatiile cu unii dintre partenerii nostri straini apropiati", a declarat joi Lisa Monaci, consilierul presedintelui barack Obama pentru securitate interna.

Washingtonul a justificat programul de interceptari facute in ultimii ani prin amenintarile teroriste post 11 septembrie 2001.