Mobil in buzunar, telefonie fixa si internet ultra-securizat atat la birou cat si la domiciliu: sefii de stat si de guvern sunt perfect echipati pentru a putea schimba date sensibile, dar folosesc cel mai adesea in viata cotidiana smartphone-uri "normale", o bresa deschisa pentru tentativele de spionaj, scrie AFP.

Miercuri, Germania a afirmat ca telefonul mobil al Angelei Merkel "ar putea fi spionat de serviciile americane".

Potrivit cotidianului Tagesspiegel din Berlin, care citeaza surse guvernamentale, mobilul in chestiune nu este telefonul criptat al cancelarului, ci cel de care dispune in calitate de presedinte al Partidului crestin-democrat CDU. Dar agentia germana de presa DPA sustine in schimb ca este vorba de telefonul "oficial" al Angelei Merkel, care ar trebui sa fie ultra-securizat.

Guvernul german s-a echipat de mai multe luni cu smartphone Blackberry Z10 (circa 2.500 euro bucata), dotate cu o solutie speciala de securitate.

In Franta, liderii dispun de telefoane criptate Teorem (circa 3.300 euro bucata), construite de Thales exclusiv pentru stat.

Anumiti lideri politici si inalti functionari francezi dispun de asemenea de un intranet ultra-securizat si de o retea ministeriala de telefonie fixa.

Dar aceste sisteme sunt vazute adeseori ca fiind constrangatoare de catre utilizatori, deoarece necesita proceduri sau utilizari greoaie: un Teorem are nevoie de exemplu de 30 de secunde pentru a lansa un apel, din cauza codurilor de securitate, ceea ce poate irita intr-o epoca in care comunicatiile sunt din ce in ce mai rapide.

Fara Gmail si Google

Intr-o circulara din 19 august, atunci cand fostul consultant al serviciului secret american NSA Edward Snowden imprastiase deja numeroase informatii legate de amploarea spionajului american in Europa, serviciile premierului francez cerusera ministrilor ca "utilizarea smartphone-urilor din comert neagreate trebuie sa excluda comunicarea informatiilor sensibile" si ca "orice informatie sensibila, chiar si nesecreta, trebuie comunicata prin terminalele echipate cu sisteme" care sa permita criptarea.

Deoarece - fie ca e vorba de lideri politici, de directori de societati, de bancheri, avocati sau chiar ziaristi care au cumparat un telefon criptat de la o societate specializata - "toti au, in paralel, un iPhone sau un Blackberry", explica pentru AFP Robert Avril, fondatorul societatii Cryptofrance, care a lansat in 2008 primele sale telefoane criptate.

"In ciuda tuturor informatiilor, pe care acesti lideri le asculta atent, cand ajung acasa isi spun ca se poate intampla doar altora. Le spunem tot timpul clientilor nostri sa nu mai aiba conversatii profesionale si sa nu mai trimita mailuri cu telefoane normale", subliniaza el.

"Militarii sunt intr-adevar atenti, dar cand avem de-a face cu oameni politici, e o catastrofa, au mari dificultati sa inteleaga ca trebuie sa utilizeze telefoane cifrate, sunt inconstienti de riscuri, au mai multe telefoane si sunt obisnuiti sa foloseasca instrumente precum Google si Gmail", explica recent Herve Schauer, administratorul Clusif, asociatia franceza de referinta in materie de securitate cibernetica.

Potrivit mai multor experti in criminalitate cibernetica, fostul presedinte Sarkozy nu era foarte incantat de telefonul securizat Teorem, iar succesorul sau Francois Hollande si-a pastrat smartphone-ul personal, alaturi de aparatele cifrate.

Obama, ajuns la putere in 2009 la Casa Alba cu reputatia de dependenta de Blackberry-ul sau, a trebuit sa se lupte pentru a-si pastra un telefon multimedia, inainte de a obtine un model securizat agreat de echipa juridica a Casei Albe si Secret Service.

Ideea era de a evita punerea in pericol a vietii lui Obama, a carui pozitie ar fi putut fi tradata de telefonul sau, dar si de respectarea legii care cere ca toate comunicatiile prezidentiale sa fie arhivate.

"Am avut un Blackberry, dar doar zece persoane aveau adresa de mail. Si, trebuie sa o spun, nu e nostim, pentru ca ei se gandeau ca ce imi trimit va fi stocat in arhivele prezidentiale, asa ca nimeni nu imi trimitea chestii cu adevarat suculente", spunea Obama in 2010.