Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, cere, cu ocazia summitului Consiliului European, suspendarea negocierilor intre UE si SUA pentru acordul de liber-schimb, in contextul acuzatiilor privind spionajul practicat de serviciile secrete americane, scrie Mediafax.

"Cred ca trebuie sa suspendam acum negocierile" pe tema acordului de liber-schimb, a declarat, conform agentiei ANSA, Martin Schulz la inceperea reuniunii Consiliului European.

"Exista anumite standarde si criterii care trebuie respectate, altfel nu are sens sa mai discutam unii cu altii", a adaugat Schultz.

Summitul Consiliului European a inceput joi, la Bruxelles, fiind dominat de scandalul declansat de amploarea activitatilor de spionaj ale serviciilor secrete americane.

Cu ocazia venirii la summitul Consiliului European, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, al carei telefon mobil probabil a fost monitorizat de Statele Unite, a declarat ca "spionajul intre prieteni nu se face".

"Avem nevoie de incredere intre parteneri, iar aceasta incredere trebuie restabilita. Aceasta situatie cu supravegherea vizeaza toti cetatenii", a spus Merkel.

"Nu putem accepta in niciun caz acest spionaj sistematic, va trebui sa luam masuri", a declarat, la randul sau, premierul Belgiei, Elio du Rupo.

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, i-a transmis Angelei Merkel ca serviciile de informatii americane nu au interceptat telefonul cancelarului german, dupa ce Berlinul a cerut clarificari in legatura cu aceasta posibilitate. Biroul cancelarului german a comunicat miercuri ca exista informatii ca telefonul mobil al Angelei Merkel a fost interceptat de serviciile secrete americane. In acest context, cancelarul german l-a sunat miercuri pe presedintele SUA, Barack Obama, pentru a cere clarificari. "Cancelarul i-a transmis presedintelui Obama ca, daca informatiile se vor confirma, aceasta situatie este total inacceptabila", a declarat purtatorul de cuvant al cancelarului german.

Zilele trecute, presa a dezvaluit activitati intense ale Agentiei americane pentru Securitatea Nationala (NSA) de interceptare a telefoanelor cetatenilor francezi, Parisul catalogand actiunile drept "inacceptabile". In august, presa a dezvaluit activitati de spionaj ale serviciilor secrete americane care vizau oficiali UE si din tari europene, inclusiv germani.