Casa Alba a refuzat joi sa precizeze daca Statele Unite au spionat in trecut comunicatiile cancelarului german Angela Merkel, in plina criza diplomatica cu Berlinul, scrie AFP.

Jay Carney, purtator de cuvant al executivului american, a afirmat ca nu comenteaza "acuzatiile specifice care au fost aduse" in acest dosar.

Miercuri, el a declarat ca "Statele Unite nu supravegheaza si nu vor supraveghea comunicatiile cancelarului", o fraza care lasa deschisa posibilitatea ca astfel de operatiuni sa fi avut loc.

Carney nu a deviat nici joi de la aceasta formulare. "Nu am nimic in plus pentru voi", le-a spus el ziaristilor.

"Trecem in revista modul in care adunam datele pentru a face in asa fel incat sa ajungem la un echilibru intre preocuparile de securitate ale cetatenilor si aliatilor nostri si ingrijorarile intregii lumi legate de protejarea vietii private", a comentat el.

A doua zi dupa aparitia informatiilor legate de o posibila interceptare a telefonului cancelarului, Merkel a lansat joi un avertisment sever Washingtonului, "spionajul intre prieteni, nu merge deloc".

Daca aceste informatii se confirma, ar fi "total inacceptabil" si ar aduce o "lovitura sevara increderii" dintre Germania si SUA, tari prietene, a continuat cancelarul.

Subiectul s-a impus si la summitul european de la Bruxelles, unde Merkel si presedintele francez Hollande s-au declarat decisi sa ceara socoteala SUA.