Ministrul german al Afacerilor Externe l-a convocat joi dupa amiaza pe ambasadorul american la Berlin pentru a oferi explicatii legate de interceptarea telefonului mobil al cancelarului Angela Merkel de catre serviciile secrete americane, scrie AFP.

"Ambasadorul american a fost convocat in aceasta dupa-amiaza pentru o discutie cu ministrul Afacerilor Externe (Guido) Westerwelle. Cu aceasta ocazie, pozitia guvernului german va fi expusa limpede", a precizat un purtator de cuvant al ministerului.

Cancelarul Angela Merkel l-a sunat miercuri pe presedintele Barack Obama pentru a discuta aceasta chestiune.

"Guvernul federal a obtinut informatii care afirma ca telefonul mobil al cancelarului ar putea fi supravegheat de serviciile americane", se arata intr-un comunicat al guvernului german.

"Ea a precizat ca, in cazul in care se confirma existenta unor astfel de practici, le respinge categoric si le considera drept total inacceptabile" se mai arata in comunicatul Cancelariei.

"Intre prieteni apropiati si tari partenere precum sunt Republica Federala Germania si Statele Unite ale Americii de zeci de ani, o astfel de supraveghere a unui sef de guvern nu poate exista. Aceasta ar fi o lovitura serioasa data increderii" reciproce intre cele doua tari, continua Cancelaria germana, adaugand "astfel de practici ar trebui sa fie oprite imediat".

Presedintele Obama i-a oferit asigurari cancelarului Angela Merkel ca Statele Unite nu ii supravegheaza comunicatiile, a informat miercuri Casa Alba, reactionand la comunicatul cancelariei germane.

Purtatorul de cuvant al presedintiei americane, Jay Carney, a precizat ca Obama si Merkel au comunicat telefonic miercuri si ca, in timpul conversatiei "presedintele l-a asigurat pe cancela ca SUA nu supravegheaza si nu va supraveghea comunicatiile cancelarului".

Aceste informatii au provocat reactii puternice in Germania, unul dintre cei mai apropiati aliati ai Statelor Unite, cu atat mai mult cu cat cancelarul s-a aratat foarte intelegatar in privinta activitatilor de supraveghere practicate de NSA in afara Americii, dupa inceputul dezvaluirilor pe marginea acestui subiect de catre un fost consultant al serviciului secret, Edward Snowden.