Presedintele francez Francois Hollande si-a exprimat "profundul dezacord" cu privire la informatiile legate de interceptarile secrete ale convorbirilor telefonice din Franta, realizate de Agentia de Securitate Nationala (NSA), potrivit BBC News.

Intr-o conversatie telefonica avuta cu presedintele american Barack Obama, Hollande a afirmat ca acest lucru este "inacceptabil intre prieteni si aliati" si a cerut explicatii.

Casa Alba a declarat ca informatiile "ridica probleme legitime".

Le Monde a scris, pe baza dezvaluirilor fostului analist Edward Snownden, ca in 30 de zile, intre 10 decembrie 2012 si ianuarie 2013, serviciul secret american a efectuat 70,3 milioane de inregistrari de date telefonice ale francezilor.

NSA a interceptat zeci de milioane de convorbiri telefonice in Franta folosindu-se de cuvinte cheie si a urmarit milioane de mesaje text. Nu se stie insa daca NSA a stocat datele sau doar metadatele - cine cu cine a vorbit.

Potrivit Le Monde, NSA dispune de mai multe modalitati de colectare a datelor. Atunci cand anumite numere de telefon sunt utilizate in Franta, se activeaza un semnal care declanseaza automat inregistrarea anumitor conversatii.

Documentele ofera suficiente explicatii pentru ca crede ca tintele NSA vizeaza atat persoane suspectate de legaturi cu activitatile teroriste cat si indivizi vizati pentru simpla lor apartenenta la lumea afacerilor, politica sau a administratiei franceze.

Graficul NSA, pus la dispozitia Le Monde de catre Ed Snowden, arata o medie de interceptari de 3 milioane de date pe zi, cu varfuri care ajung la aproape 7 milioane in 24 decembrie 2012 si 7 ianuarie 2013.

Spionajul apare cu titlul de program "US-985D". Potrivit Le Monde, explicatia exacta a acestei sigle nu a fost furnizata de documentele lui Snowden si nici de fosti membri ai NSA. Ca titlu de comparatie, siglele utilizate de NSA pentru acelasi tip de interceptare care vizeaza Germania sunt "US-987LA" si "US-987LB".

Aceasta serie de numere corespunde cercului calificat de SUA drept "a treia parte", din care fac parte Franta, Germania, Austria, Polonia sau Belgia.

"A doua parte" se refera la tarile anglo-saxone apropiate de Washington, precum Marea Britanie, Canada, Australia si Noua Zeelanda, cunoscute sub numele "Five Eyes". "Prima parte" este constituita din 16 servicii secrete americane.