Un chirurg britanic care a lucrat timp de cinci saptamani intr-un spital din nordul Siriei a declarat sambata pentru Times si BBC ca a ingrijit mai multe femei insarcinate care au fost vizate in mod deliberat de lunesti, relateaza Mediafax citand AFP.

"Este evident ca lunetistii jucau un fel de joc", a declarat pentru BBC David Nott, chirurg vascular in doua spitale londoneze, care s-a intors saptamana trecuta in Siria.

"Intr-o zi, aveam pacienti care erau cu totii raniti in zona inghinala. Intr-o alta zi, erau doar raniti in piept sau abdomen. Si apoi au fost femei insarcinate in ultimul trimestru care au venit dupa ce fusesera ranite", a povestit el pentru postul de televiziune.

"In functie de primul pacient pe care il primeam dimineata, aproape ca puteam sa spunem ce vom vedea tot restul zilei", a explicat pentru Times.

"Era un joc. Am auzit ca lunetistii castigau pachete de tigari cand atingeau un numar considerabil de tinte", a adaugat el pentru cotidian.

Medicul a explicat ca a acordat ingrijiri intr-o zi unui numar de peste sase femei insarcinate ranite de lunetisti. Intr-o alta zi, doua femei in ultimul trimestru de sarcina au fost spitalizate succesiv. Cele doua au supravietuit, dar copiii lor erau morti cand au ajuns la spital.

David Nott, care este chirurg vascular la spitalul londonez Chelsea and Westminster si printre ai carui pacienti se numara fostul premier Tony Blair, a estimat ca a ingrijit in proportie de 90 la suta civili.

El pleaca in medie o luna pe an in misiune umanitara in zonele de conflict pentru a oferi ingrijiri. El a mers in Republica Democratica Congo, in Bosnia, Libia, Ciad, Sudan, iar acum a fost a doua oara cand a mers in Siria.