Vioara din lemn de trandafir apartinand dirijorului micutei orchestre de pe Titanic a fost adjudecata sambata pentru suma de 900.000 de lire sterline (1,06 milioane de euro), de un colectionar britanic, a anuntat casa de licitatii Henry Aldridge & Son, aflata in sud-vestul Angliei, potrivit AFP.

Vioara fusese estimata intre 200.000 si 300.000 de lire, starea sa reflectand "activitatea sa vie, cu semne de restaurare si cu mari fisuri", a precizat casa de licitatii.

Aceasta vanzare reprezinta un record pentru un obiect de pe Titanic. Precedentul record a fost detinut de un plan de navigare cu o lungime de aproape 10 metri, care a fost folosit in ancheta de dupa naufragiul din aprilie 1912 si care a fost vandut in urma cu doi ani pentru 220.000 lire sterline.

Instrumentul a apartinut lui Wallace Hartley, dirijorul orchestrei de pe Titanic, despre care s-a spus ca a cantat pana cand vaporul s-a scufundat, si a fost descoperit intr-un geamantan din piele, legat de corpul muzicianului. Vioara i-a fost oferita de logodnica sa, Maria Robinson, avand pe ea o placuta gravata cu o dedicatie.