Parlamentul portughez a votat vineri in favoarea unei reforme foarte contestate ce prevede taierea cu aproape 10% a pensiilor functionarilor care depasesc 600 de euro pe luna, scrie Mediafax citand AFP.

Textul legii a fost adoptat in prima lectura cu voturile majoritatii care sprijina coalitia guvernamentala de centru-drepata, aflata la putere din iunie 2011, in timp ce opozitia de stanga a votat impotriva.

Masura vizeaza sa reintroduca principiul echitatii intre functionarii publici si salariatii din domeniul privat si va permite Guvernului sa economiseasca 728 de milioane de euro, potrivit proiectului de buget pe 2014.

Aflata sub asistenta financiara internationala, Portugalia s-a angajat fata de creditori sa aduca deficitul bugetar la 4% din PIB in anul urmator.

In acest sens, Guvernul de centru-dreapta a prezentat marti un proiect de lege pe 2014 care prevede reduceri de cheltuieli publice si cresteri de impozite pana la un total de 3,9 miliarde de euro.

Economiile care vor fi facute in urma aplicarii reformei privind pensiile functionarilor sunt cruciale in vederea atingerii acestui obiectiv, insa risca sa fie respinse de Curtea Constitutionala, potrivit opozitiei socialiste si asociatiilor de pensionari.