Uniunea Europeana si Canada au incheiat vineri acordul de liber-schimb, negociat din 2009 si care isi propune sa majoreze cu peste 20% schimburile comerciale dintre cele doua zone, a anuntat presedintele Comisiei Europene, intr-o conferinta comuna cu premierul canadian Stephen Harper, relateaza AFP.

Acest acord "deschide o noua pagina in relatiile dintre UE si Canada", a spus Barroso, salutand "primul acord de liber-schimb cu o tara din G8".

Odata intrat in vigoare, acordul ar urma sa majoreze cu 23% schimburile comerciale dintre cele doua zone, pala la aproape 26 de miliarde de euro.

Detaliile acordului nu au fost dezvaluite, dar abordeaza in linii mari accesul la bunuri si servicii, transparenta si protectia investitiilor, cooperare in reglementare si deschiderea pietelor publice.

Pentru a ajunge la acest acord, europenii si canadienii au negociat timp de patru ani. Numeroase chestiuni au intarziat negocierile, precum medicamentele generice sau serviciile financiare, dar problemele cele mai mari au fost generate de produsele lactate si de deschiderea pietei europene pentru carnea canadiana de vita.

In cele din urma, Ottawa a acceptat sa dubleze cota de branza europeana admisa fara drepturi de vama, in schimbul unui mai mare acces pe piata europeana a carnii canadiene de vita.