Disputa juridica in Iran: magistratii din republica islamica nu reusesc sa se puna de acord asupra cazului unui barbat condamnat la moarte prin spanzurare si care a supravietuit inexplicabil, scrie AFP.

Condamnatul, in varsta de 37 de ani si identificat doar prin prenume, Alireza, a fost spanzurat in inchisoarea din Bojnurd (nord-est) saptamana trecuta, dupa ce a fost declarat vinovat de trafic de droguri.

Dupa ce a stat spanzurat 12 minute, a fost declarat mort de doctorul inchisorii, iar corpul sau a fost dus la morga. Dar, a doua zi, un angajat a remarcat ca barbatul, bagat intr-un sac mortuar, respira inca.

Transferat la spital, este amenintat cu o noua executie de unii judecatori, care considera ca sentinta nu a fost aplicata in intregime. Altii, in schimb, spun ca o noua executie ar fi ilegala.

"Cand cineva este condamnat la moarte, el trebuie sa moara dupa ce sentinta a fost aplicata. Aici, el este viu, deci putem spune ca sentinta nu a fost aplicata", explica judecatorul Nourollah Aziz-Mohammadi.

Dar mai multi judecatori si avocati au cerut sefului Autoritatii judiciare, ayatollahul Sadegh Larijani, ca barbatul sa nu mai fie executat.

"Legea noastra nu prevede cazul unei persoane care supravietuieste spanzuratorii dupa 24 de ore. Deoarece sentinta a fost aplicata, nu este cazul sa fie repusa in practica", afirma avocatul Abdolsamad Khoramshahi.

In cotidianul Shargh, fostul judecator Mohammad Hossein Shamlou evoca lapidarea, unde "un condamnat care supravietuieste nu poate fi din nou executat".

Condamnatii la moarte prin lapidare sunt scutiti de pedeapsa daca ies din groapa unde sunt ingropati, pana la mijloc, in cazul barbatilor, si pana la piept, pentru femei.

Intr-un comunicat, Amnesty International a solicitat Teheranului sa nu execute din nou pedeapsa, subliniind ca o a doua executie ar "sublinia cruzimea si lipsa de umanitate a pedepsei capitale".

Potrivit Amnesty, cel putin 508 oameni au fost executati de la inceputul anului.

In virtutea Shariei (legea islamica) in vigoare in Iran, crima, violul, furtul cu mana armana, traficul de droguri si adulterul sunt pasibile de pedeapsa capitala. Iranul, impreuna cu China, Arabia Saudita si Statele Unite, procedeaza la cel mai mare numar de executii din lume.

Republica islamica afirma ca aceste condamnari la moarte sunt esentiale pentru mentinerea ordinii si ca acest tip de sentinta nu este aplicat decat dupa un proces judiciar aprofundat.