Un tanar artist polonez a amplasat ilegal la Gdansk (nord) o sculptura reprezentand un soldat sovietic care violeaza o femeie insarcinata, spre furia Moscovei, scrie AFP.

Soldat sovietic violand o femeie insarcinataFoto: Captura YouTube

Ambasadorul Rusiei la Varsovia s-a declarat "profund socat", intr-un comunicat de presa.

Sculptura in marime naturala a fost instalata fara autorizatie in noapte de sambata spre duminica in apropiere de un monument din perioada comunista dedicat Armatei Rosii care i-a alungat pe germani din Gdansk, in 1945. Politia a inlaturat sculptura dupa cateva ore.

"Sunt profund socat de aceasta izbucnire a studentului la Arte Frumoase din Gdansk care a insultat cu aceasta pseudo-arta memoria a peste 600.000 de soldati sovietici, morti pentru libertatea si independenta Poloniei", a scris Alexandre Alekseev, ambasadorul Rusiei la Varsovia. Aceasta a descris sculptura drept "vulgara" si "evident blasfematorie".

Parchetul din Gdansk a anuntat ca va preciza joi daca autorul va fi anchetat pentru "incitare la ura rasiala sau nationala".

"Este o expresie a opiniilor mele pacifiste, indreptata impotriva razboiului. Este un mesaj de pace", a comentat tanarul sculptor, Jerzy Bohdan Szumczyk.

"Am dorit sa arat tragedia femeilor si ororile razboiului", a adaugat el.

Monumentele in memoria Armatei Rosii starnesc in mod regulat polemici in Polonia, unde se afirma ca nu simbolizeaza doar eliberarea de nazisti, ci si dependenta de Moscova, care a durat o jumatate de secol si a costat viata a numerosi polonezi.

La Gdansk, situatia este si mai complicata. Fostul oras Gdansk/Danzig a fost inainte de razboi un oras liber locuit in majoritate de germani, devenind apoi oras german in timpul razboiului.

Potrivit istoricilor din afara Rusiei, spre sfarsitul razboiului soldatii sovietici au comis violuri masive, dar nicio statistica nu este disponibila.

La Gdansk, au fost violate in special femeile germane, dar si prizonierele deportate poloneze si ruse, in timpul eliberarii orasului, in perioada martie-aprilie 1945.

In Rusia, subiectul este foarte sensibil. Rolul "eliberator" al Armatei Rosii este un element cheie al doctrinei de stat si o chestiune de mandrie nationala. Tema atrocitatilor comise de soldatii sovietici nu a fost niciodata cu adevarat dezbatuta in Rusia, unde ramane in cea mai mare parte un subiect tabu.