Bulgaria are in vedere instalarea unui gard de 30 de kilometri pentru a controla mai bine frontiera sa de 259 de kilometri cu Turcia, prin care trece un numar tot mai mare de imigranti clandestini, a anuntat miercuri ministerul de Interne, citat de AFP.

Ministerul "propune ridicarea unui gard de 30 de kilometri cu inaltimea de 3 metri (...)" in zona muntelui Strandja (regiunea Elhovo, sud-vest) pentru unde "trec circa 85%" dintre imigrantii clandestini, majoritatea sirieni, a anuntat miercuri ministrul adjunct de Interne, Vasil Marinov.

Este vorba de locuri cu acces dificil, "unde patrulele noastre nu au vizibilitate", a precizat acesta. Un expert al ministerului a adaugat ca va fi vorba "probabil de un grilaj de fier".

Costul proiectului este estimat la 2,5 milioane de euro.

Spatiul din jurul principalului post de frontiera bulgaro-turc Kapitan-Andréevo este protejat de echipamente sofisticate de supraveghere finantate de Uniunea Europeana (UE). Pentru a ocoli aceste zone, imigrantii clandestini aleg pantele abrupte ale muntelui Strandja, unde se ratacesc adeseori in zonele impadurite.

"Obiectivul este de a redirectiona spre Svilengrad persoanele care doresc sa treaca frontiera (...) Obiectivul nu este sa-i respingem, obiectivul este ca ei sa fie controlati 100% pentru a sti cine intra pe teritoriul bulgar", a argumentat ministrul adjunct.

Peste 6.800 de imigranti, sirieni in proportie de 70%, au intrat in Bulgaria de la inceputul anului.

Prima tara a Uniunii Europene in drumul refugiatilor sirieni, Bulgaria a cerut un ajutor financiar si expertiza UE. Centrele de primire a refugiatilor sunt supra-incarcate si prost intretinute, in ciuda deschiderii mai multor noi unitati in ultimele saptamani.